Apa itu Weight Loss Plateu?

.Β 

WEIGHT LOSS PLATEAU.
.
Ini suatu keadaan yang sangat menakutkan kepada semua yang sedang berdiet. Kerana kita membayangkan berat akan semakin turun, turun dan turun. Sebenarnya dalam mana-mana program weight loss, weight loss plateau memang berlaku.
.
Weight loss plateau atau 'berat tak berganjak'
is caused by 3 main factors :
.
πŸ‹ You’re Losing Fat and Gaining Muscle
Kalau penimbang adalah satu-satunya benda yang korang gunakan untuk ukur berat badan, itu silap. Sebab penimbang tak membuatkan korang benar-benar tahu apa yang berlaku pada lemak badan dan jisim otot. Sebab tu penting untuk ambil berat body fat. Ada kemungkinan lemak dah turun, dalam masa yang sama otot meningkat (GC Plus menambah jisim otot). Kesannya, tiada perubahan dalam berat badan. Itulah sebabnya kenapa korang perlu ukur bukan sahaja berat badan, tetapi lemak badan. Dengan cara ini korang dapat tengok samaada penurunan berat badan memang benar-benar berhenti atau sebenarnya lemak masih menunjukkan penurunan tapi oleh kerana kehilangan lemak hampir sama dengan kadar penambahan otot, maka berat nampak tak berganjak pasa skala penimbang.
.
πŸ‹ Body fat memang dah rendah
Lemak badan dah memang berkurang. Korang tak sedar sebab badan korang berat pada otot.
.
πŸ‹ Metabolisme perlahan
Kalau kalori berkurangan dengan cara terlalu drastik (tahan lapar), badan menghantar mesej bahawa ia sedang diancam kebuluran. Jadi, badan akan berhenti terus membakar lemak keraan nak simpan tenaga. Jadi, jangan sengaja berlapar!
.
πŸ‹ Badan kurang zat
Pastikan walau dalam keadaan berdiet, korang masih makan makanan yang cukup nutrient. Kerana kalau badan tak cukup zat, berat tetap susah nak turun.
.
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart