Kegemukan dan Buasir

Apa itu Buasir?

Buasir adalah perkara biasa, berlaku pada lelaki dan wanita. Walau bagaimanapun, ia lebih biasa berlaku pada orang yang overweight, wanita hamil, orang yang duduk untuk jangka masa yang lama dan yang kerap sembelit.Buasir adalah urat yang membengkak dalam rektum. Gejala buasir adalah pendarahan rektum, gatal dan sakit. Buasir boleh dilihat atau dirasa di sekitar bahagian luar dubur, atau mungkin tersembunyi di dalam rektum. Walaupun buasir tidak menyebabkan masalah kesihatan yang serius, they can be annoying and uncomfortable.

Buasir lebih kerap berlaku pada orang yang BERLEBIHAN BERAT BADAN. Cara paling berkesan untuk mengurangkan simptom adalah dengan makan makanan berserat tinggi, minum banyak air dan aktif sekerap mungkin sepanjang hari. Salah satu langkah mencegah dan merawat buasir adalah ELAKKAN SEMBELIT (najis keras atau jarang buang air besar). Najis yang keras boleh menyebabkan pendarahan rektum. Serat merupakan kaedah terbaik untuk melembutkan najis dan mencegah sembelit.

Buasir kerap terjadi pada seseorang yang gemuk kerana tekanan (akibat berat badan) yang menyekat urat dan saluran darah di sekitar dubur dan usus besar. Mereka yang buncit (banyak lemak di perut) lebih berisiko terkena buasir. Tempoh duduk yang lama juga mendorong urat bahagian dubur ditekan, menyebabkan pembengkakan yang muncul sebagai buasir. Apabila seseorang itu gemuk, berat badan yang berlebihan memberikan tekanan berganda pada urat tersebut ketika duduk dalam tempoh yang lama.

Apa yang GreenAard boleh bantu?

Sejujurnya GreenAard tiada sebarang penyelesaian khusus untuk buasir. Tetapi mungkin GC PLUS dan NUTRIJUICE membantu. Ini kerana GC PLUS tinggi fiber dan menghasilkan gastrocolic reflex yang menggerakkan usus. Nutrijuice pula mengandungi antioksidan yang menarik air ke dalam usus. Peningkatan kandungan air di dalam usus membantu melembutkan najis dan merangsang pergerakan usus.

Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart