Nutrijuice boleh menyebabkan kerosakan pada kolagen?

Apabila kita mengambil terlalu banyak makanan bergula (white sugar), kadar insulin meningkat. Lebihan gula yang tidak digunakan akan melekat pada lemak dan protein pada kulit. Proses ini dikenali sebagai glycation. Glycation menghasilkan enzim yang melemahkan dan memecahkan kolagen dan elastin, menyebabkan kulit berubah warna dan kendur.

Selalunya ketika mengurangkan pengambilan gula, seseorang cenderung mencari sugar-free foods. JANGAN! Elakkan makanan bebas gula (sugar-free) kerana biasanya makanan bebas gula mengandungi pemanis buatan (artificial sweetener). Pemanis ini menghasilkan signal yang mengelirukan otak dan menyebabkan seseorang makan makanan tersebut dengan banyak. Walaupun pemanis buatan, ia tetap menyumbang kepada glycation.

"Tapi Nutrijuice ada stevia? Adakah bermaksud Nutrijuice akan menyebabkan kerosakan pada kolagen?"

Tidak. Stevia bukan pemanis buatan tetapi pemanis semula jadi (natural sweeteners), sama seperti madu. Pemanis semula jadi mempunyai indeks glisemik (GI) yang lebih rendah daripada gula putih. Pemanis semula jadi mempunyai faedah kesihatan seperti antioksidan, antimikrob dan kaya dengan vitamin dan mineral. Stevia 200 kali lebih manis daripada gula putih tetapi tidak mempunyai kalori.

Stevia juga tidak menunjukkan kesan terhadap tindak balas glukosa darah. Oleh kerana ia tidak mempunyai sifat karbohidrat dan tiada kalori, stevia TIDAK meningkatkan gula darah dan TIDAK menyebabkan glycation. Satu lagi perkara yang ramai mungkin tak tahu adalah, kolesterol tinggi menjejaskan kulit. Kolesterol yang tinggi boleh menyekat saluran kapilari yang membekalkan oksigen ke kulit, yang menyebabkan permukaan kulit bertukar warna.
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart