Kolesterol Tinggi Meningkatkan Risiko Sakit Buah Pinggang.

Mengekalkan tahap kolesterol di bawah kawalan bukan sahaja mengurangkan risiko penyakit jantung, tetapi boleh mengelakkan penyakit buah pinggang. Bagaimana kolesterol boleh menyebabkan kegagalan fungsi buah pinggang?

Satu kajian cohort telah dilakukan selama 10 tahun lamanya. Kajian ini melibatkan 4500 orang. Kesemua 4500 orang ini adalah sihat. Selama 10 tahun penyelidik mengumpul sampel darah mereka. Tujuan sampel darah ini diambil untuk melihat sejauh mana buah pinggang mereka berfungsi menggunakan ujian kreatinin.

Ujian kreatinin menunjukkan sejauh mana buah pinggang mampu mengeluarkan bahan buangan (creatinine) daripada darah. Di samping itu penyelidik juga melihat tahap kolesterol. Apa yang penyelidik dapati, bahawa peserta yang mempunyai kolesterol LDL yang tinggi (kolesterol jahat) juga mempunyai masalah pada buah pinggangnya. Peserta yang buah pinggangnya tidak berfungsi dengan baik juga mempunyai paras kolesterol HDL (kolesterol baik) yang rendah.

Satu lagi kajian cohort ke atas lebih 15000 orang selama 3 tahun telah dilakukan bagi menghubungkan penyakit buah pinggang dengan darah tinggi. Kajian ini juga mendapati hubungan yang kuat antara masalah buah pinggang dengan kolesterol apabila trigliserida tinggi (trigliserida adalah komponen kolesterol).

Dari 2 kajian cohort ini didapati orang yang mempunyai kolesterol tinggi adalah dua kali ganda lebih berisiko untuk mendapat penyakit buah pinggang dari semasa ke semasa. Apabila buah pinggang bermasalah, seseorang mempunyai lebih banyak risiko untuk masalah jantung pula. Ini kerana, apabila buah pinggang tidak berfungsi dengan baik, ia juga mengubah cara badan mengendalikan kolesterol. Jadi, penyakit buah pinggang dan kolesterol often go together.

Ubat-ubatan yang menurunkan kolesterol boleh membantu mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Tetapi adakah ia boleh diambil jika seseorang mempunyai penyakit buah pinggang? Selalunya doktor prescribe ubat yang dipanggil statin untuk merendahkan kolesterol, tetapi tidak sesuai untuk orang yang sudah ada masalah buah pinggang.

Satu cara untuk menurunkan kolesterol dengan penyakit buah pinggang adalah dengan mengubah diet dan gaya hidup. Nutrijuice bukan ubat. Ia adalah makanan tambahan yang diperkaya (fortified food) khusus untuk merendahkan tahap kolesterol. Sekiranya kolesterol anda tinggi tetapi doktor belum prescribe statin for you, please try Nutrijuice. Selepas mengambil Nutrijuice selama at least 3-4 months, cuba ambil semula ujian kolesterol dan lihat perbezaannya.
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart