Jangan berlebihan!

Kumpulan mana yang mempunyai lebih banyak PLAK pada arteri jantung?

(a) orang yang berlebihan berat badan; atau
(b) orang yang lenih berusia, kurus dan menjalankan sekurang-kurangnya satu maraton setiap tahun selama 25 tahun?

Sekiranya anda memilih (a), anda SALAH.

Banyak kes pelari marathon dimasukkan ke hospital kerana strok, serangan jantung, dehidrasi dan kekejangan yang teruk, sedangkan gaya hidup mereka very healthy. Kenapa?

Menurut laporan American Heart Association, serangan jantung secara tiba-tiba di kalangan pelari adalah perkara BIASA. 70% dari pelari marathon yang terkena strok dan serangan jantung ketika larian, berakhir dengan kematian. Running a marathon is a good exercise, tetapi latihan secara beransur-ansur sangat mustahak untuk membina daya tahan, bukannya berlatih hanya apabila ada pertandingan. Apabila berlatih untuk maraton, intensiti senaman secara automatik meningkat. Sekiranya pelari melanggar kemampuannya melebihi sasaran degupan jantung, maka jantung akan tertekan. Denyutan jantung akan meningkat dan individu tersebut boleh mengalami serangan jantung secara tiba-tiba.

Latihan berlebihan dan terlalu aktif boleh menyebabkan serangan jantung juga. Seiring bertambahnya usia, ada kemungkinan plak kolesterol di arteri telahpun terbentuk yang boleh menyebabkan serangan jantung secara tiba-tiba apabila bersenam dengan kuat. Berlari tanpa latihan yang mencukupi adalah kesalahan terbesar yang harus dielakkan. Mulakan secara beransur-ansur. Listen to your body, dan jangan keterlaluan.

Jika terasa sakit dada, sakit kaki, atau letih semasa berlari - BERHENTI. Jangan push badan untuk bersaing dengan orang lain. Mereka mungkin sejak awal sudah berlatih secara rutin. Sebaiknya dapatkan penilaian kesihatan yang terperinci seperti tahap gula darah, blood pressure, pemeriksaan jantung, lipid numbers dan HbA1c.

Leading a healthy lifestyle is important. Ber-aktiviti, menjaga berat badan, dan makan makanan yang sihat. Seseorang mesti makan sesuatu setiap 2 jam. Bagi yang merancang untuk mengambil bahagian dalam maraton, diet haruslah rendah lemak dan rendah kolesterol. Kolesterol tidak mengira saiz badan. Anda slim? Belum tentu kolesterol di paras normal. Lakukan ujian kolesterol. Jika bacaan Total Cholesterol melebihi 5.2m/mol, contact kami untuk cuba Nutrijuice, ok?
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart