Apa yang Berlaku Apabila Berhenti Mengambil Gula.

Gula secara semula jadi terdapat dalam banyak makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, susu, keju, dan juga bijirin. Tetapi pengilang juga menambahkan pelbagai bentuk gula dan sirap pada makanan yang diproses. Gula semulajadi terdapat dalam makanan. Sebiji epal, sebagai contoh, boleh mempunyai kira-kira 20 gram gula. Tetapi serat epal membuatkan perut merasa kenyang. Ini menjadikan badan menyerap gula daripada buah epal dengan lebih perlahan.

Berbeza dengan gula putih, ia adalah kalori tambahan tanpa nutrisi. Gula putih boleh menyebabkan penambahan berat badan dan masalah kesihatan lain. Memakan terlalu banyak kalori, tidak kira dari mana asalnya, akan menyebabkan penambahan berat badan. Tetapi dalam kes gula putih, walaupun diambil sedikit, boleh menyebabkan seseorang cenderung untuk makan dengan banyak sepanjang hari. Ini kerana, gula mengurangkan rasa puas setelah makan. Malah, mempercepatkan rasa lapar. Lebih baik makan nasi berserta lauk-pauk supaya perut lebih kenyang dan tidak ada ruang untuk kudap-kudapan.

Jika overweight, berkemungkinan besar anda mempunyai kolesterol yang tinggi, termasuk trigliserida. Berhenti mengambil gula boleh menurunkan berat badan, yang boleh memperbaiki kolesterol. Dalam erti kata lain, jika anda kuat mengambil makanan/minuman bergula, pasti trigliserida anda tinggi. Trigliserida yang tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung. Mengurangkan pengambilan gula secara beransur-ansur boleh membantu menurunkan tahap trigliserida dan sekaligus membantu menghentikan penambahan berat badan dan pembentukan lemak.

Nutrijuice merupakan produk khusus untuk menurunkan paras kolesterol. Pengambilannya secara konsisten selama 2-3 bulan memberikan bacaan kolesterol yang lebih baik.
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart