Perubahan Fizikal : Please expect this from your AGING body.

Perubahan Ketinggian
Kita semua akan hilangan ketinggian seiring bertambahnya usia. Rata-rata, kebanyakan orang hilang sekitar 2 inci pada usia 80 tahun. Sebahagian besar kehilangan ini berlaku akibat perubahan postur, perubahan pertumbuhan vertebra, lenturan tulang belakang ke depan, dan pemampatan cakera [disc] antara vertebra.

Perubahan Komposisi Badan
Penuaan menyebabkan perubahan dalam komposisi badan dan struktur tisu. Lemak meningkat rata-rata dari 14-30% antara usia 30 dan 75. Pada masa yang sama, kita mengalami penurunan jumlah air dan kehilangan jisim otot. Organ-organ tertentu menunjukkan perubahan komposis yang ketara : hati dan ginjal, misalnya, kehilangan kira-kira 1/3 berat badan antara usia 30 dan 90. Sebaliknya, kelenjar prostat 2 kali ganda beratnya antara usia 20 dan 90 tahun.

Perubahan pada Kulit
Kedutan adalah salah satu perubahan fizikal. Lapisan luar kulit, berubah seiring dengan bertambahnya usia. Perubahan yang lebih besar berlaku pada bahagian dalam. Kolagen mula menurun setiap tahun sejak mencecah usia 27 tahun. Strukturnya juga berubah. Serat kolagen pada kulit yang lebih muda memperlihatkan susunan yang serupa dengan serat pada tali. Serat ini menjadi lebih kasar dan akhirnya menyerupai jisim spageti. Peralihan ini menyebabkan hilangnya keanjalan dan menghasilkan kedutan.

Perubahan Rambut
Rambut beruban disebabkan oleh kehilangan sel pigmen (melanosit). Walaupun uban di kepala boleh berlaku pada usia muda, uban di ketiak adalah tanda penuaan yang boleh dipercayai. Jumlah folikel rambut pada kulit kepala menurun seiring bertambahnya usia, begitu juga rambut pada kemaluan dan ketiak.

Perubahan Otot
Otot berkurang seiring meningkatnya usia. Penurunannya adalah dari segi kekuatan, daya tahan, dan ukuran. Otot akan semakin mengecut sekiranya kurang makan, tidak aktif, atau penyakit. 

 

Perubahan Tulang
Tulang rawan yang menjadi pelindung pada kebanyakan sendi juga berubah seiring usia. Kandungan air yang menurun dan perubahan struktur tulang rawan mengurangkan keupayaan tulang tersebut. Kolagen yang berkurangan pada sendi akan menambahkan kemerosotoan tulang. 

Oleh kerana tidak ada siapa yang dapat hidup selama-lamanya, tujuan keseluruhannya adalah menjaga badan agar tetap berfungsi dengan baik sehingga ke akhir hayat. Penjagaan badan harus bermula dari sekarang.

Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart