Kalau makan kolagen, bolehkah memperbaharui kolagen dalam badan yang hilang?

Ok, selama ni kita banyak dengar cakap-cakap orang bahawa gelatin, suplemen kolagen, bahkan sup tulang boleh meredakan sakit sendi. Persoalannya, betul ke? Sebelum itu, kami explain dulu tentang di mana punca sakit sendi ini.

Osteoarthritis adalah penyakit sendi yang paling biasa. Ia berpunca dari ketidakseimbangan pada tulang rawan yang membawa kepada 'kereputan' tulang rawan. Komponen struktur utama tisu tulang rawan adalah kolagen. Kolagen bertindak sebagai 'pelincir'. Kehilangan kolagen dari tulang membuatkan sendi menjadi 'ketat'.

The idea behind taking collagen supplements adalah, badan menggunakan asid amino dari kolagen untuk membina semula tulang rawan yang rosak. Persoalannya, do they work? Dari perspektif food science, badan sebenarnya tidak dapat membezakan sama ada anda makan suplemen kolagen atau sup tulang kerana semua ini adalah sumber protein. Apabila sistem pencernaan memecahkan makanan-makanan ini menjadi asid amino, ia sudah tidak dapat dibezakan.

"Maksudnya, tak makan suplemen kolagen pun tak apa?"

Look. Suplemen kolagen yang dihidrolisis (kebanyakkan suplemen kolagen di luar adalah dari jenis ini) hanyalah bertujuan untuk menambahkan asid amino untuk digunakan oleh badan. Bila anda ambil kolagen, badan mendapat asid amino yang kaya dengan kolagen. Tetapi, amino acids are still amino acids and it doesn’t matter where they come from. Asalkan amino acid, ia boleh membentuk kolagen. The thing is, asid amino tidak boleh diambil berlebihan.

Apabila badan terlalu banyak asid amino, kesan berikut boleh berlaku :
  • Kekembungan
  • Sakit perut
  • Cirit-birit
  • Risiko gout meningkat (akibat pertambahan asid urik dalam badan)
  • Drop in blood pressure (unhealthy way)
  • Buah pinggang terpaksa berkerja lebih kuat untuk mengekalkan keseimbangan asid amino dalam badan

Benefit mengambil suplemen berkolagen sebenarnya lebih bagus untuk mereka yang lack of nutrient. 

The idea behind Gloei adalah untuk menyediakan badan dengan makanan yang boleh merangsang pembentukan kolagen oleh badan, bukan membawa masuk asid amino berkolagen dari luar. Gloei bertindak sebagai 'kunci' yang menggerakkan badan untuk menghasilkan kolagennya sendiri. Dengan cara ini, badan tidak akan menghadapi masalah asid amino berlebihan.

Sebahagian besar diet mempunyai jumlah asid amino yang selamat untuk badan. Makanan berasaskan tumbuhan seperti kacang soya, kekacang, dan biji-bijian turut mengandungi asid amino (protein). Gloei mengandungi ekstrak tumbuhan yang telah dikenal pasti bahan aktifnya mampu stimulate collagen production.

Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart