Sel Lemak Anda Tidak Pernah Hilang.

Like it or not, our fat cells are with us for life — even if we lose weight. Ketika berjuta-juta orang memasuki setiap tahun baru dengan azam untuk kurus, satu fakta yang semua perlu tahu adalah, tidak kira berapa banyak berat yang berjaya diturunkan, bilangan sel lemak dalam badan TIDAK AKAN BERKURANGAN. Sebaliknya, sel-sel lemak hanya mengecut dalam saiz, dan bersedia untuk diisi semula pada bila-bila masa ketika kalori bertambah.

Apabila menurunkan berat badan, kebanyakan dari kita membayangkan sel-sel lemak hilang dan keluar melalui senaman atau diet. Hakikatnya, sesiapa yang menurunkan berat badan harus sedar tentang cara sel-sel ini bertindak balas terhadap penurunan berat badan. Bagi mereka yang berjaya menurunkan 10 kg berat ketika berdiet, percayalah bahawa sel lemak anda tidak hilang.

Molekul lemak adalah rizab tenaga pilihan utama badan. Setiap sel lemak mengandungi setitik molekul lemak. Apabila seseorang berdiet, molekul lemak ini disalirkan untuk dijadikan tenaga untuk kegunaan badan, tetapi sel itu sendiri kekal. Kajian menunjukkan sel lemak cenderung untuk mendapatkan semula lemak, terutamanya jika lemak itu hilang dengan cepat seperti penurunan berat yang drastik.

The main culprit di sebalik pertambahan semula berat badan ialah hormon leptin. Fungsi utama hormon leptin adalah untuk mencegah rasa lapar dan mengawal keseimbangan tenaga supaya badan tidak mencetuskan tindak balas kelaparan. Apabila berat badan seseorang menurun, tahap hormon leptin juga menurun lantas meningkatkan selera makan. Apabila perasaan lapar melampau, membuatkan seseorang cenderung makan dengan lebih banyak. Keadaan ini membuatkan seseorang tidak sedar telah makan lebih dari yang badan perlukan. Tenaga (kalori) yang berlebihan ini akan ditukarkan kepada lemak dan sel-sel lemak kosong tadi mula diisi semula.

Sebab itulah seseorang yang pernah gemuk lebih cepat naik berat badan ketika makan lebih sedikit. Ini kerana sel-sel lemaknya sudah sedia menunggu untuk diisi semula. Sebab itulah ketika berdiet, JANGAN TERLALU MENYEKAT MAKAN. Apabila badan terlalu disekat dari menerima kalori, hormon leptin akan berkurangan mendadak lantas memberikan rasa sangat lapar.

Mekanisme tindakan GC PLUS bukanlah sebagai pembakar lemak, tetapi ia merangsang pembebasan serotonin. Serotonin memberikan rasa tenang serta kurang lapar. Secara tidak lansung hormon leptin berada dalam keadaan seimbang. Rasa kurang lapar ketika mengambil GC PLUS membantu perjalanan diet anda jadi lebih mudah.


Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart