Memahami punca sembelit.

Sistem pencernaan manusia sangat efisien. Dalam beberapa jam selepas makan, badan mengeluarkan nutrien dari makanan, kemudian memprosesnya ke dalam aliran darah, dan menyiapkan sisa bahan untuk dibuang. Bahan sisa melewati sekitar 20 kaki perjalanan dalam usus kecil sebelum disimpan sementara di usus besar. Di usus besar, air diserap. Sisa tersebut dikeluarkan melalui usus sebagai najis, biasanya dalam satu atau dua hari selepas makan.

Tabiat makan, usia, jantina, dan status kesihatan mempengaruhi pergerakan usus. Walaupun tidak ada jumlah pergerakan usus yang tertentu, buang air besar seminggu 3 kali atau kurang, adalah TIDAK NORMAL. Semakin keras najis, semakin sukarlah untuk melalui usus. Najis yang normal tidak boleh keras atau lembut, dan tidak perlu meneran untuk mengeluarkannya.

Gaya hidup kita mungkin menjadi penyebab sembelit - tidak makan cukup serat atau minum air secukupnya, stress, perubahan hormon, dan tidak aktif. Tabiat usus berbeza mengikut usia dan keadaan. Berikut adalah contoh: 
  • Bayi yang diberi susu formula cenderung menghasilkan najis yang lebih keras dan sembelit daripada bayi yang diberi susu ibu.
  • Kanak-kanak yang membesar berpotensi mendapat sembelit ketika bersekolah atau leka dengan aktiviti lain kerana malu/malas/tidak sempat ke tandas.
  • Kanak-kanak sering sembelit semasa sekiranya mereka tidak mahu atau takut menggunakan tandas.
  • Sembelit akibat memakan makanan tertentu, seperti produk tenusu.
  • Berhenti dari aktiviti senaman yang rutin.
  • Kurang minum air.
  • Hypothyroidism
  • Hamil
Ubat-ubatan juga boleh menyebabkan sembelit termasuk suplemen zat besi, ubat untuk tekanan darah, dan ubatan kemurungan. Sekiranya menghidapi sembelit yang berpanjangan, berhenti ambil pelbagai jenis julap. Jumpa doktor to make sure everything's all right. GC PLUS boleh membantu mengatasi masalah sembelit atau sukar buang air besar tetapi itu bukanlah tujuan GC PLUS yang sebenar. Walau bagaimanapun jika mahu mengambilnya untuk tujuan melawaskan, AMBIL KETIKA PERLU SAHAJA (cadangan: 3 hari sekali)
Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart