Kolesterol dan Berat Badan. Apa kaitannya.

Sebilangan besar kolesterol dalam badan dibuat di hati dan diperlukan oleh badan. Tetapi, ada kolesterol yang boleh menyebabkan kerosakan pada hati.
Lemak berkumpul di sekitar hati jika darah mengandungi kolesterol yang tinggi. Senario ini boleh menyebabkan NAFLD (sejenis penyakit hati) dalam jangka masa panjang. NAFLD selalu berlaku di kalangan orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau diabetes. NAFLD juga menghalang kemampuan hati untuk membersihkan kolesterol (kolesterol jahat). Keadaan ini boleh menyebabkan lonjakan kolesterol seseorang.

Bila kolesterol tinggi, badan sukar mengagihkan lemak dengan baik. Biasanya, kolesterol tinggi tidak menunjukkan sebarang gejala. Tetapi jika mempunyai berat badan berlebihan, cubalah lakukan ujian kolesterol. Pasti tinggi. Diet yang betul dapat mengurangkan risiko terkena penyakit hati. Biasanya, doktor akan meminta melakukan perubahan pada diet dan bersenam terlebih dahulu. Sekiranya berlebihan berat badan, doktor akan menyarankan untuk menurunkan berat badan.

Seseorang yang ada kolesterol tinggi kadang-kadang terpaksa mengambil ubat kolesterol (statin). Walau bagaimanapun, ketika mengambil statin secara rutin tetapi berat badan tidak dikawal, kolesterol tetap susah untuk turun. Penting untuk memastikan berat badan juga dikawal. Bila berat badan telah mencapai berat ideal, perlu dipastikan perubahan ini dikekalkan untuk mengelakkan kolesterol tinggi kembali.

Seseorang dapat mengurangkan kerosakan hati jika kolesterol dan berat badan dikawal dari awal. Boleh faham di sini bahawa, banyak risiko penyakit dapat dielakkan apabila berat badan dikawal terlebih dahulu. Berat badan-kolesterol-penyakit hati-jantung-diabetis adalah saling berkait di antara satu sama lain. Selalunya, the root cause adalah bodyfat. Maka, ketika menurunkan berat badan, yang penting bukanlah angka pada penimbang tetapi BODYFAT.

Indicator bodyfat anda adalah saiz pinggang. Apabila mengambil GC PLUS, pastikan selepas 10 hari pertama, ukur saiz pinggang anda. Anda akan dapat lihat perbezaan ukuran pinggang pada gari pertama dan 10.
Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart