Kitaran haid yang tak teratur

 

 .

Ramai wanita mengalami kitaran haid yang tidak teratur kadang-kadang dalam hidup mereka.👩
Pil diet termasuk dalam kategori ini, dan sering menyebabkan kitaran haid kucar-kacir, namun ia bersifat sementara.

Apa kaitan 💊 pill diet dan irregular periods?

Ok, macam ni.
Bila badan tiba-tiba mula berkerja dengan cepat untuk membakar lemak, kehilangan lemak akan berlaku lebih cepat dari biasa.
Ini menyebabkan hormon kesuburan terganggu yang diakibatkan oleh kehilangan estrogen secara mendadak.
Jadi, untuk yang baru menggunakan GC Plus, gangguan kitaran haid ni memang dijangkakan kerana GC Plus bertindak untuk meningkatkan metabolisme. Jadi, jangan risau, it will slowly return to normal cycles.

Sebenarnya, kalau bukan sebab GC Plus pun, kitaran haid ni memang boleh jadi kucar-kacir atas sebab yang lain, antaranya :

🏋🏻 Terlalu kuat bersenam. Pernah dengar tak pelari marathon 🏃🏻 kerap dapat kitaran haid yang tak teratur? Ini bukan auta tapi fakta tau. Latihan (sukan/senaman) 🏋🏻 yang ketat ditambah pula dengan lemak badan yang rendah memberikan tekanan pada badan. Tekanan ini memberitahu otak kita untuk berhenti menghasilkan hormon kesuburan.

💊 Mana-mana ubat yang melibatkan hormon seperti ubat tiroid, steroid, atau dopamin - boleh mempengaruhi period.

🐛 Terdedah dengan pesticide. Selalunya mereka yang rutin berkebun atau bekerja di makmal terdedah dengan risiko ini. Pesticide menyekat hormon dalam badan menjadikan sistem endokrin susah berfungsi dengan betul.

😩 Stress/tekanan.

👩‍❤️‍👩 Pengambilan pil kawalan kelahiran (birth control).

👵🏻 Menghampiri waktu menopos.

😴 Tidur yang tak cukup.

💤 Otak menghasilkan hormon melatonin untuk memberi isyarat kepada badan bahawa sekarang adalah masa untuk tidur. Tapi bila kita travel ke negara lain yang zon masanya tak sama dengan negara kita, badan yang sepatutnya sudah mula hasilkan melatonin (kerana sepatutnya sudah malam waktu tidur), akan menyekat hormon kerana di lokasi baru ianya masih waktu siang. Perubahan hormon ini buatkan period terganggu.

Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart