Kenapa minuman berkalori tinggi buatkan perut cepat merasa lapar?

 

Selain glukosa, fruktosa adalah salah satu daripada komponen utama gula tambahan. Walau bagaimanapun, fruktosa adalah paling teruk jika diambil secara berlebihan.

Fruktosa adalah gula yang membentuk 50% dari gula putih (sukrosa). Gula putih terdiri daripada glukosa, yang merupakan sumber tenaga utama untuk badan. Fruktosa perlu diubah menjadi glukosa sebelum dapat digunakan oleh badan.

Glukosa dan fruktosa dimetabolisme oleh badan dengan cara yang sangat berbeza. Hati adalah satu-satunya organ yang dapat memetabolisme fruktosa dalam jumlah yang banyak. Apabila kita mengambil makanan yang tinggi kalori dan tinggi fruktosa, hati akan dipenuhi dengan fruktosa. 

Fruktosa yang berlebihan akan diubah menjadi lemak. Hati berlemak mendorong kepada banyak penyakit termasuk KEGEMUKAN.
So now dah tahu kaitan GULA dengan GEMUK, kan?

It's important to understand that, walaupun fruktosa banyak dalam buah-buahan, ia tidak menjadi mudarat jika dimakan dalam bentuk buah, berbanding dalam bentuk jus buah. Ini kerana, buah mengandungi serat. Makan sebiji buah selalunya memadai. Tetapi untuk mendapatkan segelas jus buah, boleh jadi memerlukan 2-3 biji buah, TANPA SERAT.

Untuk mencapai tahap fruktosa yang berbahaya, seseorang perlu makan BANYAK buah (a very large amount), dan ini sangat mustahil untuk dilakukan. Berbeza dengan mengambil jus buah, hanya air buah (dan frukrosa) yang diambil, manakala serat dibuang. Sebab itulah jus lebih bahaya.

Jus buah adalah sama UNHEALTHY dengan minuman soda. Walaupun kelihatan jus buah lebih sihat, hakikatnya jus buah dan soda sama-sama minuman berkalori tinggi. 

That's why, healthy food is not necessarily really healthy. Both may lead to weight gain. Ini kerana, kedua-duanya kaya dengan kalori tetapi rendah serat.
Serat yang rendah membuatkan badan merasa cepat lapar dan melambatkan rasa kenyang. 

"Bukankah sepatutnya semakin banyak kalori yang diambil, semakin kenyang?"

 Ikut pada lojik, begitulah. Tetapi, kalori dalam bentuk cecair kurang di-register oleh otak. Sebab itulah, walaupun telah menghabiskan se-venti Starbucks (lebih kurang 600 kalori), badan belum merasa kenyang, malah cepat merasa lapar.Penting untuk kita mengambil kalori dalam bentuk MAKANAN berbanding minuman kerana lebih mengenyangkan.

 Kerap merasa lapar?

Nah! Cuba GC PLUS. Ia membantu perjalanan diet menjadi lebih smooth kerana GC PLUS mengurangkan rasa lapar.

 

Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart