Kebanyakan kita salah faham tentang metabolisme. Berikut adalah fakta untuk menjelaskannya.

Metabolisme berlaku dalam setiap sel dalam badan. Badan yang kurang berotot tidak semestinya memiliki metabolisme yang rendah. Metabolisme tidak hanya berlaku pada seseorang yang memiliki otot besar. Metabolisme adalah satu proses kimia dalam SETIAP SEL yang mengubah kalori dari makanan menjadi tenaga.

Tisu yang berbeza dengan keperluan yang berbeza memerlukan kalori yang berbeza untuk memastikannya berfungsi. Organ-organ utama badan seperti otak, hati, buah pinggang dan jantung memerlukan separuh daripada kalori yang dibakar SEMASA REHAT. Manakala lemak, sistem penghadaman, dan otot badan mengambil kalori selebihnya. Kebanyakan kalori yang dibakar adalah daripada metabolisme REHAT.

Terdapat tiga cara badan membakar tenaga setiap hari. Yang pertama, metabolisme basal. Ia adalah tenaga yang digunakan untuk fungsi asas badan semasa berehat. Yang kedua, tenaga yang digunakan untuk memecahkan makanan (dikenali sebagai thermic effect). Yang ketiga adalah tenaga yang digunakan dalam aktiviti fizikal.

Satu fakta yang orang tidak tahu adalah, metabolisme rehat menyumbang sejumlah besar kalori yang dibakar setiap hari. Aktiviti fizikal, sebaliknya, menyumbang sebahagian kecil daripada jumlah perbelanjaan tenaga — kira-kira 10-30% sahaja (melainkan anda seorang atlet profesional atau pekerjaan yang sangat mencabar dari segi fizikal). Pencernaan makanan menyumbang kira-kira 10%. Inilah sebabnya mengapa senaman tidak membawa kepada penurunan berat badan yang ketara, malah hanya perubahan kecil pada berat badan.

Ingat formula 80-20? Senaman hanya memberi lebih kurang 20% bantuan manakala diet menguasai 80%. Sebab itulah, pemilihan makanan dan mengawal pengambilan makanan jauh lebih penting jika ingin kurus. Tetapi, mengawal nafsu makan bukannya senang. Perlukan azam yang kuat. Sebab itulah GC PLUS mmebantu mengurangkan rasa lapar dan memberi rasa kenyang yang lebih lama. GC PLUS BUKAN fat burner. Ia TIDAK PERNAH membakar lemak-lemak anda. GC PLUS membantu anda dengan cara menyekat enzim yang membentuk lemak, memberi rasa kenyang dengan meransang serotonin serta menambahkan jisim otot supaya lemak dibakar dengan lebih cepat.
Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart