Capai pinggang yang lebih kecil dengan mengawal gula darah


Gula darah (glukosa), adalah sumber tenaga utama badan. Ia menentukan seberapa lapar dan bertenaga seseorang. Glukosa dihasilkan apabila badan memecahkan karbohidrat. Manusia akan merasa lebih "lega" ketika gula darah normal dan body fat rendah.

Memakan makanan seimbang membantu menstabilkan glukosa dan memberi tenaga yang konsisten sepanjang hari. Makanan seimbang juga membantu mengelakkan sebarang lonjakan insulin yang ketara.

Pankreas manusia menghasilkan hormon insulin yang dilepaskan ke aliran darah untuk mengatur glukosa. Insulin mengambil glukosa, kemudian memindahkannya ke aliran darah dan sel badan. Insulin mengekalkan tahap glukosa dalam julat normal. Apabila seseorang makan gula (atau makanan kaya karbohidrat), pankreas membebaskan insulin agar semua glukosa disimpan.

Lonjakan insulin ini memberitahu badan bahawa banyak tenaga available dalam aliran darah, maka badan harus berhenti membakar lemak dan menggunakan glukosa sebagai sumber tenaga. Bila seseorang makan makanan bergula tinggi/karbohidrat tinggi (roti putih) dengan konsisten, badan akan berhenti terus membakar lemak dan menggunakan glukosa sebagai sumber tenaga.

Hasilnya, lemak dalam badan tetap kekal dan tidak berkurangan. Weight loss berlaku di antara waktu makan, iaitu ketika gula darah masih seimbang dan tidak ada insulin berlebihan. Oleh itu, jika kita faham mekanisme gula darah, lebih mudah untuk menurunkan berat badan.

Manusia boleh mengimbangkan gula darah dengan cara mengelakkan memakan makanan bergula sama ada yang manis atau yang tersembunyi. Terdapat banyak gula tersembunyi dalam minuman (jus buah), makanan bertepung (roti, mee) dan makanan bebas lemak.


Jangan berlapar! Kelaparan tidak hanya menyebabkan pengeluaran hormon stres (hormon kortisol), tetapi gula darah menjadi sangat rendah. Gula darah yang sangat rendah menyebabkan tubuh membakar otot, yang akhirnya menurunkan metabolisme badan. Bila otot sudah mengecut, lemak lebih lambat dibakar.

Bolehkah GC PLUS mengimbangkan gula dalam darah?

Secara indirectly, YES. Kerana, berat badan yang berkurangan mampu mengembalikan tahap gula darah ke paras normal atau lebih rendah dari sebelumnya. Kalaupun gula darah tidak kembali ke normal, weight loss dapat mengimbangkan aktiviti insulin untuk mengawal diabetes (kerana berat badan sudah menurun).

Turunkan berat badan sekarang dengan GC PLUS. Jangan aim untuk kurus, tetapi IDEAL WEIGHT.

Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart