Berat Air: Penting atau tidak?

Sama ada berat air is cause for concern, banyak bergantung pada misi seseorang semasa berdiet. Berat air sering dilihat sebagai bad thing oleh orang-orang yang ingin terlihat kurus. Mereka mengatakan berat air menyebabkan mereka kelihatan lebih "penuh", bahkan mungkin "membengkak".

Bagi seorang atlet, berat air merupakan petanda yang baik, kerana menunjukkan bahawa simpanan glikogen mereka penuh dan bersedia untuk melalui sesi training yang berat. Of course, severe bloating terutama pada muka dan sendi adalah red flag. Jika itu terjadi, mungkin ini penyebabnya:
  • makan banyak garam
  • haid
  • stress
  • kelaparan/kekurangan kalori yang teruk
Apa yang boleh dilakukan sekiranya badan menahan air? Kurangkan pengambilan karbohidrat tetapi jangan sampai terlalu sedikit kerana otak memerlukan karbohidrat untuk berfungsi dengan baik. Ingat! Pusat kawalan sistem badan adalah di otak. Jika otak stress (akibat kurang karbohidrat), hormon, sistem percernaan, kulit dan kesuburan boleh terganggu.

Diet yang agresif, membuatkan badan mengesan kebuluran sedang berlaku dan ia akan muka menahan air dari keluar dari badan. To get rid of this, sesekali makan lebih banyak kalori dari biasa supaya badan tidak stress. Berat air adalah sebahagian dari kehidupan seharian. Walaupun menghindarinya sebanyak mungkin seperti mengelak dari makan sepinggan spagetti, you’re unlikely untuk mengelak berat air sepenuhnya. Perlu berlapang dada dengan fakta bahawa on some days you will just be holding more water than on others.
Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart