Apa yang perlu dilakukan apabila berat badan tidak turun.

Berat badan yang tiba-tiba statik berlaku pada atlet, dan itu juga boleh berlaku pada orang yang sedang berdiet. Setelah berdiet berbulan-bulan dan melihat penurunan berat badan, tiba-tiba jarum skala penimbang tidak bergerak. Hal ini sering berlaku selepas beberapa ketika penurunan berat badan. Ia juga selalu berlaku ketika seseorang sudah hampir dengan berfat badan impian.

It’s very discouraging bila tidak melihat hasil diet. Memburukkan lagi keadaan, berat tersekat selama beberapa bulan. Ini dipanggil WEIGHT PLATEAU. Weight plateau bukanlah sesuatu yang luar biasa. Apabila berat badan menurun dan komposisi badan berubah, begitu juga dengan keperluan pemakanan.

Apabila berat badan berkurangan, badan bukan sahaja kehilangan lemak tetapi juga otot. 25% tisu badan yang hilang semasa penurunan berat badan berasal dari otot. Oleh kerana otot sangat penting untuk menjaga metabolisme, kehilangannya dapat mengurangkan kadar metabolisme dan menghalang penurunan berat badan.

Pada ketika ini, seseorang perlu membina otot melalui strength training sekiranya mahu nampak perubahan berat badan. Badan juga secara semula jadi berusaha untuk mengekalkan berat badan tertentu di mana ia paling selesa. Sekiranya seeorang sudah merasa selesa dengan berat badan semasa, mungkin itu petanda badan telah sampai di zon selesa.

Sekiranya badan dipaksa untuk terus mengurangkan berat lagi, biasanya akan berakhir dengan kenaikan berat badan. Sebab itulah kami selalu menasihatkan sekiranya berat anda hanya excess 5kg dari ideal weight, tidak perlu mengambil GC PLUS. Cukup hanya dengan berpuasa.

Ada yang merasa pelik mengapa menu yang sama ketika berat badan 80kg, tidak lagi menyebabkan berat badan turun dengan cepat ketika 60kg. Ini kerana, semakin ringan badan, semakin sedikit kalori yang digunakan. Jadi, ketika berat sudah menurun, perlu ada perubahan dari segi menu.

Faktor lain yang dapat mempengaruhi penurunan berat badan termasuk masalah kelenjar tiroid atau adrenal, ubat-ubatan yang diambil, kehamilan, penyusuan, menopaus, dan merokok. But more likely, berat badan berada di weight plateau kerana portion makanan yang tidak berubah, atau aktiviti fizikal yang sudah menurun. Mungkin juga kerap menikmati makanan berkalori tinggi.

Sebahagian orang menjangkakan kadar penurunan berat badan mereka akan berterusan. Most people hilang berat badan lebih cepat di awal berdiet. Walau bagaimanapun, kehilangan berat yang cepat kebanyakannya adalah cecair. Berat yang turun tidak menggambarkan berapa banyak tisu lemak yang telah dibakar.

Berat badan yang sebenar hanya akan dilihat selepas 7-10 hari anda mula berdiet (atau menggunakan GC PLUS), iaitu dengan mengukur lilitan pinggang.
Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart