Period jadi tak teratur setelah ambil GreenAard

 .

 .

Dari semasa ke semasa wanita akan mengalami kitaran haid yang tidak teratur. Tempoh haid yang tidak teratur boleh berlaku apabila terdapat ketidakseimbangan hormon, akibat tekanan dan pertambahan/penurunan berat badan. Kehilangan berat badan boleh menyebabkan haid menjadi sedikit, banyak, kitaran lebih pendek atau lebih panjang dari biasa. Ketidakseimbangan hormon juga menyebabkan ketidakaturan itu.
 .
Satu kitaran haid yang normal adalah sekitar 25-36 hari dengan purata 28 hari. Pada kitaran haid yang tetap, seorang wanita mengalami haid selama tiga hingga tujuh hari dan jumlah darah yang hilang kira-kira 14-75ml. Aliran darah ini ada ketikanya mengandungi darah beku (blood clots) juga. Kitaran haid diransang oleh hormon perangsang folikel yang dirembeskan dari kelenjar pituitari. Hormon-hormon ini menghantar isyarat kepada sistem pembiakan yang menyebabkan pengeluaran dan pembebasan estrogen dan progesteron. Kehilangan berat badan kerana diet atau gangguan pemakanan boleh menyebabkan turun naik dalam kelenjar tiroid, mengakibatkan hormon pembiakan juga kurang dihasilkan. Inilah menyebabkan kecelaruan kitaran haid.

.

Sepanjang kitaran haid pula, akan berlaku turun naik terhadap tahap hormon. Terutamanya perubahan yang teruk berlaku semasa satu atau dua minggu sebelum haid bermula. Hasilnya, anda mungkin mengalami sindrom prahaid (PMS). Wanita yang PMS mengalami perubahan hormon yang lebih kuat dari yang tidak mengalami PMS dan perubahan ini boleh membawa kepada pelbagai gejala seperti kembung (bloating), mengidam pelbagai jenis makanan (food cravings), selera makan meningkat, tekanan (stress), keletihan, keresahan dan kebimbangan. Sebahagian daripada perubahan ini boleh menyebabkan pertambahan berat badan.

.

Perubahan hormon menyebabkan badan menyimpan lebih banyak air daripada biasa. Walaupun anda tidak memakan makanan yang berkalori tinggi atau berlemak, badan tetap naik beberapa gram (atau mungkin kg). Sesetengah orang memanggil ini berat air tetapi perubahan hormon juga membuatkan pertambahan gas dalam sistem pencernaan, menyebabkan perut menjadi kembung dan berat bertambah. Tapi jangan risau, ini bersifat sementara saja. Apabila haid datang, semua ini akan hilang.

.

Jadi apa cara untuk menghentikan kitaran haid yang tak teratur ini?

1. Sekiranya anda merokok, berhenti merokok!

2. Semak cara pemakanan anda. Makan terlalu banyak karbohidrat boleh menyebabkan haid menjadi tak teratur. Vegetarian juga cenderung untuk mengalami kitaran haid yang kacau-bilau kerana pengambilan serat (fiber) yang berlebihan menggangu pengeluaran estrogen. Pastikan diet anda seimbang.

3. Elakkan tekanan baik dari segi emosi mahupun fizikal. Tekanan fizikal adalah seperti mengambil terlalu banyak caffein serta kehilangan/kenaikkan berat secara mendadak daripada biasa. Semua jenis tekanan tersebut menyebabkan proses ovulasi menjadi lambat. 

 .

Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart