Bolehkah penghidap Acid Reflux mengambil Nutrijuice?

Secara amnya, apa-apa makana yang berlemak, berasid atau berkafein tinggi harus dielakkan. The WORST food, termasuklah : 

a. Kopi dan teh - Minuman berkafein. Pilih teh tanpa kafein. Bye Starbucks!

b. Minuman berkarbonat - Gas memberi lebih banyak pressure. Pilih air kosong.

c. Coklat - Ini ada gabungan kafein, lemak dan koko. Definitely NO.

d. Pudina - Jangan tertipu dengan reputasinya yang boleh "menenangkan". This is an acid reflux trigger.

e. Makanan bergoreng

f. Makanan pedas

Secara teori, jenis makanan-makanan yang kami senaraikan ini dapat merangsang gejala. However, there is only anecdotal evidence to support this. Sebahagian penghidap asid refluks tak mendapat simptom dengan memakan makanan-makanan tadi.

Jangan risau. Bukan semua benda tak boleh dimakan. Sometimes, hanya ada SATU JENIS makanan saja yang trigger acid reflux. Maybe kafein, maybe coklat atau maybe makanan bergoreng. Jadi, know your simptom. Sekiranya setiap kali selepas makan buah oren rasa pedih ulu hati, this could be the culprit.

Walaupun jus lemon sangat berasid, kalau dicampurkan dengan air, boleh beri alkali effect ketika dicerna. Ini dapat meneutralkan asid dalam perut. Dalam erti kata lain, penghidap Acid Reflux boleh mengambil Nutrijuice. Nutrijuice memang mengandungi ekstrak citrus dan lemon tetapi kandungannya sangat rendah untuk trigger acid reflux. Whatsapp kami untuk free consultation, 012-7728976

 

Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart