Kalau makan kolagen, bolehkah memperbaharui kolagen dalam badan yang hilang?

Ok, selama ni kita banyak dengar cakap-cakap orang bahawa gelatin, suplemen kolagen, bahkan sup tulang boleh meredakan sakit sendi. Persoalannya, betul ke?

Sebelum tu, kami explain dulu tentang di mana punca sakit sendi ini.

Osteoarthritis adalah penyakit sendi yang paling biasa. Ia berpunca dari ketidakseimbangan antara sintesis dan degradasi pada tulang rawan yang membawa kepada 'kereputan' tulang rawan.

Komponen struktur utama tisu tulang rawan adalah kolagen. Kolagen bertindak sebagai 'pelincir'. Kehilangan kolagen dari tulang ini membuatkan sendi menjadi 'ketat', dan mudah merasa sakit.

Kolagen adalah protein yang paling banyak dalam badan haiwan/manusia. Hampir semua kolagen dalam badan kita adalah jenis I, II atau III.

Jenis I dan III : pada kulit, tendon, organ dan tulang.
Jenis II : pada tulang rawan anda - hence, kaitannya dengan arthritis.

Kolagen diperbuat daripada asid amino (blok protein). The idea behind taking collagen supplements adalah badan anda menggunakan asid amino ini untuk membina semula tulang rawan yang rosak.

Do They Work?

Dari perspektif food science, badan tak dapat membezakan samada kita makan suplemen kolagen atau sup tulang kerana semua ini adalah sumber protein. Apabila sistem pencernaan memecahkan makanan ini menjadi asid amino, ia dah tak dapat dibezakan.

"Jadi maksudnya tak makan suplemen kolagen pun tak apa?"

Look. Suplemen kolagen yang dihidrolisis (kebanyakkan suplemen kolagen di luar adalah dari jenis ini) hanyalah bertujuan untuk menambahkan asid amino tersedia untuk digunakan oleh badan. Bila kita ambil kolagen, badan mendapat asid amino yang kaya dengan kolagen. But amino acids are still amino acids and it doesn’t matter where they come from. Asalkan amino acid, ia boleh saja membentuk kolagen.

Benefit mengambil suplemen kolagen sebenarnya lebih bagus untuk mereka yang lack of nutrient. Ini kerana, asid amino tidak boleh diambil berlebihan. Apabila badan terlalu banyak asid amino, kesan berikut boleh berlaku :

Kekembungan.
Sakit perut.
Cirit-birit.
Risiko gout meningkat (akibat pertambahan asid urik dalam badan).
Drop in blood pressure (unhealthy way).
Buah pinggang terpaksa berkerja lebih kuat untuk mengekalkan keseimbangan asid amino dalam badan.

The idea behind Gloei adalah untuk menyediakan badan dengan makanan yang boleh merangsang pembentukan kolagen oleh badan, bukan membawa masuk asid amino berkolagen dari luar. Gloei hanya menjadi 'kunci' yang menggerakkan badan produce own collagen. Dengan cara ini, badan tidak akan mempunyai asid amini berlebihan.

Sebahagian besar diet mempunyai jumlah asid amino yang selamat untuk badan. Makanan berasaskan tumbuhan seperti kacang soya, kekacang, dan biji-bijian juga mengandungi asid amino. Gloei mengandungi ekstrak tumbuhan yang telah dikenalpasti bahan aktifnya mampu stimulate collagen production.

Nak tahu lebih lanjut tentang Gloei?
Whatsapp 012-7728976

Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart