Memahami Mengapa Sukar Mengawal Kelaparan

Tubuh manusia mempunyai mekanisme untuk mengawal rasa lapar dan kenyang. Memahami sains di sebalik kelaparan boleh membantu kita menguruskan tabiat pemakanan dengan lebih baik. Satu faktor dalam menguruskan kelaparan ialah hormon ghrelin. Ghrelin memberi isyarat kepada otak untuk meningkatkan selera makan. Tahap ghrelin secara semula jadi meningkat sebelum makan dan berkurangan selepas makan. Walau bagaimanapun, tingkah laku tertentu, seperti stress atau kurang tidur boleh mengganggu tindakbalas semula jadi ini dan menyebabkan kita makan berlebihan.

Satu lagi hormon yang terlibat dalam kawalan kelaparan ialah leptin, yang memberi isyarat kepada otak untuk mengurangkan selera makan. Bermakna, jika leptin banyak dalam badan, kita akan merasa kurang lapar. Walau bagaimanapun, seseorang yang berlebihan berat badan menjadi rintang terhadap kesan leptin. Badan orang tersebut menjadi cepat lapar, lapar yang berterusan walaupun pengambilan kalori sudah mencukupi. Kenapa ini boleh berlaku? Kerana, dalam badan seseorang yang gemuk, tahap ghrelin (hormon lapar) kekal tinggi. Maka, adalah lebih baik jika kita menurunkan berat badan. Kerana bila overweight, badan secara semula jadi susah untuk menahan rasa lapar.

Tetapi, GC Plus boleh membantu masalah tersebut. Ini kerana GC Plus membantu mengurangkan rasa lapar dan memanjangkan rasa kenyang. Caranya? Caranya adalah, GC Plus merangsang badan mengeluarkan serotonin. Serotonin mengurangkan selera makan dan mengawal mood. Tatkala seseorang yang overweight sukar merasa kenyang kerana rintang terhadap leption, serotoninlah yang membantu mengurangkan rasa lapar.
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart