Kenapa Saya Sentiasa Lapar Walaupun Selepas Makan?

Rasa lapar yang berterusan can be frustrating, terutamanya apabila baru sahaja makan. Tetapi pernah tak tanya, kenapa ini berlaku? What can you do about it? Salah satu sebab yang menyebabkan kita lapar berterusan adalah diet yang kekurangan protein dan serat yang mencukupi. Makanan yang tinggi protein dan serat mengambil masa yang lebih lama untuk dihadam. Itu akan membuatkan kita berasa lebih kenyang untuk jangka masa yang lebih lama. Makan lebih banyak ayam, ikan, tauhu, buah-buahan, dan sayur-sayuran boleh memerangi rasa lapar yang berterusan.

Faktor lain yang perlu dipertimbangkan ialah, air. Kurang minum air boleh menyebabkan badan tersalah anggap rasa dahaga sebagai lapar. Itulah punca seseorang kerap mahu mengunyah snek yang tidak perlu. Pastikan minum air yang mencukupi sepanjang hari untuk mengelakkan kesilapan ini.

Stress juga memainkan peranan dalam menimbulkan rasa lapar yang berterusan. Kortisol, iaitu hormon stress boleh meningkatkan selera makan dan menyebabkan seseorang makan berlebihan. Hormon kortisol ini juga akan berkumpul dengan banyak dalam badan apabila seseorang tidak mendapat tidur yang berkualiti. Tidur yang tidak berkualiti membuatkan seseorang kerap mahu makan makanan manis dan berlemak, seperti aiskrim.

Jenis makanan yang dimakan juga memainkan peranan. Makanan yang diproses, contohnya fast food, selalunya tinggi kalori tetapi rendah nutrien. Mengambil jenis makanan ini akan menyebabkan lonjakan gula darah dengan cepat. Lonjakan gula yang mendadak menyebabkan kita cepat berasa lapar dan mengidam lebih banyak makanan, walaupun baru selesai makan. Perasan tak, apabila makan fast food seperti burger, selalunya selepas itu kita mahu makan aiskrim atau coklat? Itu adalah bukti fast food (makanan proses) membuatkan keinginan untuk makan dengan banyak.

GreenAard ada GC Plus yang mana produk ini membantu mengurangkan rasa lapar. Bagaimana cara ia bertindak? Dalam GC Plus ada ekstrak HCA. HCA meningkatkan tahap serotonin dalam otak. Serotonin mengawal mood dan selera makan. Tahap serotonin yang lebih tinggi membantu menyekat selera makan dan memanjangkan rasa kenyang. HCA juga menghalang enzim sitrat lyase yang terlibat dalam menukarkan karbohidrat kepada lemak. Dengan menghalang enzim ini, HCA boleh mengurangkan isyarat kelaparan. Dah fahamkan kenapa bila makan GC Plus, rasa lapar berkurangan?
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart