FOOD CRAVINGS ARE REAL BUT MANAGEABLE.

Keinginan [cravings] yang kuat untuk makan makanan tertentu boleh menyumbang sehingga 11% kenaikan berat badan. Keinginan terhadap makanan tertentu boleh meningkat apabila sedang menonton TV, sedang sedih atau sedang bosan. Sekiranya tidak boleh berhenti mengambil makanan-makanan ini sekaligus, tinggalkan secara perlahan-lahan. Jangan torture diri sendiri. Lebih baik makan sedikit makanan tersebut and move on. Bila memakannya sedikit akan membuatkan hormon kortisol kembali menurun sekaligus mengurangkan rasa lapar dan stress. Yang penting, jangan ambil terlalu banyak. Cukup sekadar melepaskan keinginan.

Dari sudut psikologi, apabila mengehadkan diri dari memakan sesuatu, boleh membuatkan kita makan berlebihan kemudian hari. Daripada 'mengharamkan' terus makanan tersebut, cuba ambil sedikit untuk melegakan keinginan. Ini membantu memastikan weight loss program anda bersama GC PLUS mampu diteruskan dan menjadi lebih menyeronokkan. Contohnya, jika teringinkan pizza, makanlah 1-2 keping. Perrcayalah, keinginan yang terpenuhi ini membuatkan anda mampu bertahan tanpa pizza for at least 1 more month!

Berbanding menahan diri dari memakan pizza, setiap hari anda akan 'berperang' dengan craving. Itulah punca ramai orang giveup ketika berdiet. Dengan kata lain, belajarlah cara mengambil makanan tanpa berlebihan, insyallah, you can enjoy them while still making progress. Kuncinya di sini adalah memanjakan tekak SEKALI-SEKALA, is OK.
Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart