Apa yang perlu dilakukan selepas makan berlebihan?

Jika anda mendapati diri telah terlebih makan dan berasa tidak selesa, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk membantu mengurangkan ketidakselesaan dan menggalakkan penghadaman. Pertama sekali, berhenti makan sebaik sahaja menyedari bahawa anda telah terlebih makan. Berikan tubuh sedikit masa untuk memproses lebihan makanan. Minum banyak air untuk membantu badan mencerna makanan dan mengelakkan dehidrasi. Elakkan daripada mengambil minuman berkarbonat, kerana ia boleh menyumbang kepada kembung perut dan ketidakselesaan.

Aktiviti fizikal ringan, seperti berjalan-jalan, boleh membantu penghadaman dan membantu badan berasa lebih baik. Kekal tegak selepas makan untuk mengelakkan asid refluks dan pedih ulu hati. Jangan baring! Pada hari-hari berikutnya, pilihlah makanan yang lebih ringan untuk memberi rehat kepada sistem pencernaan. Masukkan makanan kaya serat ke dalam diet untuk menggalakkan pergerakan usus yang teratur dan membantu penghadaman. Sesetengah orang mendapat kelegaan dengan menggunakan antasid yang membantu memberi kelegaan, seperti ENO.

Berhati-hati dengan tabiat pemakanan di masa hadapan, dan cuba kenal pasti pencetus yang boleh menyebabkan anda makan berlebihan. Belajar dengar isyarat lapar dan kenyang badan. Makan berlebihan sekali-sekala berlaku kepada semua orang. Tidak ada yang salah. Don't be too hard on yourself. Fokus pada membuat pilihan yang lebih sihat pada masa hadapan dan belajar daripada pengalaman. Jika perut terasa kembung akibat terlalu banyak makan, boleh cuba GC Plus.


Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart