Apa agaknya faktor penyebab kegemukan?

Depending on how you look at it, kegemukan boleh disebabkan oleh psikologi, sosial, faktor persekitaran atau genetik. Kegemukan sebenarnya adalah hasil interaksi antara semua faktor tadi. But for the moment kami akan terangkan setiap faktor ini secara berasingan. 

Kita mulakan dengan faktor psikologi. Sebahagian orang makan berlebihan daripada yang sepatutnya. Kita sebut itu sebagai comfort eating or emotional eating. Orang yang terdedah kepada pemakanan sebegini makan ketika kecewa, makan ketika tertekan, makan ketika sunyi (lonely) dan makan ketika bosan. Mereka makan bukan kerana lapar, tetapi untuk menghilangkan emosi negatif. Namun, setelah makan dengan berlebihan, datang rasa bersalah, menyebabkan mereka kecewa dan tertekan, lantas makan lagi. Lalu, the cycle starts all over again.

Orang yang gemuk selalunya makan dengan berlebihan akibat bertindak balas terhadap isyarat luaran, seperti bau makanan. Kajian saintifik menunjukkan orang-orang yang gemuk ada tindakbalas yang sangat tinggi terhadap isyarat makanan. Cara yang terbaik adalah, try to avoid exposure to food as much as possible.

Tetapi, mengelak dari makanan amat susah untuk dilakukan. Psikologi setiap orang terhadap makanan adalah berbeza kerana masing-masing ada alasan mengapa mereka makan. Kegemukan juga sangat berkait rapat dengan hubungan sosial. Orang dalam kelompok sosial yang sama mempunyai idea yang sama tentang makanan yang dimakan. Dan selalunya, bentuk dan saiz badan kelompok ini juga tak jauh beza.

Contoh, jika kawan-kawan sukakan dessert ice-cream selepas makan, chances are anda juga akan makan ice-cream. Jika kawan-kawan suka makan kek setiap petang, chances are you'll do the same even though you don't want to. To put it simply, the heavier your close friends and family are, the heavier you are likely to be. Secara ringkasnya, walaupun kegemukan disebabkan oleh makanan, faktor psikologi dan sosial berperanan dalam menyebabkan kegemukan.

It’s important to realize that kesemua faktor ini - makanan, psikologi, sosial dan genetik - tidak bergerak dengan sendiri melainkan mereka berinteraksi antara satu sama lain. Maka, untuk mendapatkan perjalanan weight loss yang selesa, anda perlu bersedia untuk memahami proses ini bukanlah semudah "kurangkan makan" atau "bersenam". Weight loss memerlukan komitmen yang besar, lebih dari sekadar "jangan makan banyak".

GC PLUS boleh membantu dari segi mengurangkan rasa lapar, memanjangkan rasa kenyang dan menambahkan jisim otot. Penambahan jisim otot mempercepatkan metabolisme berlaku. Jadi, lemak dibakar dengan lebih banyak. Itu GC PLUS boleh bantu. Tetapi, faktor sosial dan psikologi hanya anda yang boleh menentukan. Walaupun GC PLUS mengurangkan rasa lapar, jika psikologi anda masih mahu makan dengan banyak, we can't help much.

Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart