Adakah GC PLUS sejenis FAT BURNER?

Fat Burner adalah makanan tambahan yang dikatakan mampu membakar lemak dengan lebih cepat. Sebahagian fat burner wujud secara semula jadi, termasuklah kafein. Badan manusia secara semula jadi dapat membakar lemak melalui diet (80%) dan senaman. Bermaksud, secara lojiknya manusia tidak perlukan fat burner untuk membakar lemak.

Fat Burner dikatakan boleh membantu badan membakar lebih banyak lemak ketika bersenam. Sebab itulah fat burner selalunya disyorkan diambil sebelum bersenam. Tujuannya untuk merangsang pembakaran lemak yang lebih tinggi ketika work out. Adakah GC PLUS sejenis Fat Burner?

TIDAK. GC Plus bukan fat burner. Malah GC Plus bukanlah pil kurus. Bermakna GC Plus tidak membakar lemak dalam badan. Jadi, bagaimana GC Plus telah membantu ramai pengguna mengurangkan berat badan?

GC Plus adalah sejenis lipase inhibitor (perencat enzim lipase) yang menghalang penyerapan lemak dari makanan. Ekstrak HCA (bahan aktif dalam GC Plus) membantu mengurangkan berat badan dengan 2 cara:
  • membantu menyekat pembentukan lemak
  • mengurangkan selera makan
HCA menyekat pembentukan asid lemak yang baru dengan cara menghalang enzim sitrat lyase membuat lemak daripada karbohidrat. Apabila HCA menghalang sitrat lyase, proses pembuatan lemak dihentikan dan pengeluaran LDL (kolesterol jahat) dan trigliserida menurun. HCA juga menyekat selera makan dengan meningkatkan tahap serotonin. Serotonin adalah neurotransmitter di otak yang membuatkan kita merasa seronok. Serotonin adalah sasaran kebanyak ubat antidepresan.

Kadar serotonin yang rendah membuatkan kita mudah merasa tertekan/cemas dan ini mendorong ramai orang untuk makan secara emosi. Dengan meningkatkan tahap serotonin, HCA meningkatkan mood dan menekan keinginan untuk bertindak balas terhadap situasi tekanan dengan makanan.
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart