Jerawat yang disebabkan oleh hormon.

Jerawat hormon adalah jerawat yang berkaitan dengan turun naik hormon. Ia boleh mempengaruhi pada usia apa pun dan sangat biasa berlaku pada wanita.

Hormon secara general bukanlah penyebab jerawat tetapi ketidakseimbangan hormon yang menyebabkan jerawat tumbuh. Ada beberapa faktor yang menyumbang, termasuk haid dan menopaus.

Semasa akil baligh, jerawat sering muncul di zon-T. Ini merangkumi dahi, hidung, dan dagu. Setelah umur meningkat, jerawat tumbuh di bahagian bawah wajah. Ini merangkumi bawah pipi dan sekitar rahang.

Jerawat hormon boleh tumbuh dalam bentuk whiteheads dan jerawat nasi. Ia boleh disebabkan oleh :
  • haid
  • PCOS
  • menopaus
  • peningkatan hormon androgen
Turun naik hormon boleh memburukkan lagi masalah jerawat apabila:
  • kulit menjadi radang (merah dan pedih).
  • kulit mengeluarkan minyak (sebum) yang banyak.
  • folikel rambut tersumbat.
  • bakteria penyebab jerawat merebak dengan banyak.
Wanita mula menopaus pada usia 40-50an. Sebilangan wanita dapat masalah jerawat semasa menopaus akibat penurunan tahap estrogen.

Cara merawat jerawat hormon di rumah:

Gunakan tea tree oil
Minyak ini berfungsi mengurangkan keradangan kulit yang boleh menyebabkan jerawat. Jika guna EO, cairkan tea tree oil dengan carrier oil seperti minyak kelapa, jojoba, atau zaitun. Cleansing Gel GreenAard ada campuran ketiga-tiga tea tree oil, mintak zaitun dan minyak kelapa.

Gunakan teh hijau
Teh hijau mengurangkan keradangan dalam badan. Cuba minum beberapa cawan teh hijau sehari. Atau, gunakan skincare yang mengandungi sekurang-kurangnya 2% ekstrak teh hijau. Cleansing Gel GreenAard juga mengandungi ekstrak teh hijau. On anothor note, GC Plus juga ada ekstrak teh hijau.

Gunakan alpha hydroxy acid
Asid hidroksi alfa (AHA) adalah sejenis asid tumbuhan. AHA membantu membuang sel kulit mati berlebihan yang menyumbatkan liang pori. AHA membantu meminimumkan parut jerawat. AHA banyak dalam produk yang membantu mengurangkan kedut [anti-aging skincare].

Bahan-bahan dalam Cleansing Gel GreenAard:
  • Tea Tree Oil
  • Ekstrak rumpai laut
  • Ekstrak teh hijau
  • Ekstrak kayu manis
  • Minyak kelapa
  • Minyak zaitun
  • Aloevera
  • Air mawar
  • Glycerin
Diana Ishak
Read more

Hydrator vs Moisturizers: Apa perbezaannya?

Adakah air pelembap yang baik?

Air bukan bahan yang cukup kuat untuk menjaga kelembapan kulit. Sejurus selepas membasahkan wajah dengan air, ia akan tersejat bersama-sama minyak semula jadi kulit. Semakin kerap membasuh muka tanpa menggunakan pelembap atau hydrator, semakin besar potensi kulit akan kering.

Moisturizers adalah bahan berasaskan minyak seperti minyak mineral dan minyak tumbuhan. Moisturizers melindung permukaan kulit dengan cara mencegah air keluar. Ia juga menjadikan kulit terasa lebih licin dan kurang kering. Hydrator pula bahan yang disebut humectants seperti gliserin atau asid hyaluronik, yang menyerap air dari atmosfera dan mengekalkan air tersebut pada kulit.

Penting untuk difahami bahawa kedua-dua hydrator dan moisturizer berfungsi dengan sangat berbeza. Salah pilih boleh merosakkan kulit. Walaupun tujuannya sama untuk menjadikan kulit lebih terhidrat, but the game plan bergantung pada jenis kulit kita. Sekiranya kulit kering secara semula jadi sepanjang tahun dan cenderung mengelupas, mungkin ini bukan disebabkan cuaca tetapi kulit yang susah mengekalkan kelembapan. Untuk itu, perlu gunakan moisturizer untuk lock kelembapan. Bahan-bahan yang boleh dicuba: minyak tumbuhan seperti minyak jojoba dan minyak kelapa. 

Sekiranya kulit kering sekali sekala, cari serum penghidratan yang mengandungi asid hyaluronik yang boleh mengekalkan berat air 1000 kali ganda. Bahan-bahan yang boleh dicuba: asid hyaluronik, aloe vera, glycerin

Tidak ada salahnya menggunakan pelembap dan hydrator sekaligus. Guna hydrator seperti asid hyaluronik terlebih dahulu, diikuti dengan minyak tumbuhan untuk lock kelembapan. If you want to keep things simple, cari produk yang ada kedua-duanya. Bio Cellulose Mask adalah pilihan terbaik untuk mendapatkan mannfaat kedua-duanya. Microfiber yang digunakan mampu menahan air lebih lama bagi menghidratkan wajah sementara di dalam mask ada serum untuk melembapkan kulit.

Diana Ishak
Read more

Berjuta-juta orang mempunyai hama bulu mata tetapi tidak menyedarinya.

Hama bulu mata adalah mikroskopik, jadi manusia tidak dapat melihatnya dengan mata kasar. Secara semula jadi hama ini terdapat di folikel rambut di mana ia memakan sel kulit mati. Salah satu hama ini, Demodex folliculorum paling mempengaruhi bulu mata. Ia memakan sel kulit mati di sekitar bulu mata dan kelopak mata.

Setiap orang mempunyai hama ini dan hama ini boleh tersebar antara manusia dan haiwan. Hama dalam jumlah yang besar dapat menyebabkan masalah kulit. Oleh kerana hama bulu mata tidak kelihatan, manusia tidak dapat mendiagnosis kehadirannya. Simptom kehadiran hama ini pada bulu mata termasuk:
  • kegatalan pada bulu mata dan kulit di sekitarnya
  • kulit bersisik dan kasar
  • kemerahan di sekitar mata
  • rasa pedih di mata anda
  • ruam, seperti eczema
Gejala boleh menjadi buruk dan mengakibatkan keradangan mata. Bulu mata berkerak, mata melekit, dan sering berkelip. Lama kelamaan, boleh menyebabkan kelainan pertumbuhan bulu mata. Hama ini akan menyebabkan gejala yang teruk sekiranya keadaan kulit sudah sedia bermasalah.

Hama bulu mata boleh berjangkit. Ia boleh merebak dari hubungan dekat dengan orang lain yang mengalami serangan hama pada bulu mata atau kulit mereka. Jangan pernah berkongsi alat solekan mata kerana hama ini dapat disebarkan melalui maskara, eyeliner, dan kosmetik lain yang digunakan di sekitar kawasan bulu mata.

Jika mendapat jangkitan hama bulu mata, doktor selalunya akan memberi ubat sapu (krim) untuk membantu memerangkap hama dan mencegahnya merebak dan bertelur. Minyak pokok teh (tea tree oil) adalah salah satu rawatan yang boleh digunakan di rumah untuk rawatan jangkitan hama ini.

Cleasing Gel GreenAard telah banyak membantu menyelesaikan masalah kulit seperti acne dan eczema (boleh lihat testimoni di www.greenaard.com). Cleansing Gel mengandungi bahan aktif terpinen-4-ol yang diesktrak dari tea tree oil. Kandungan bahan aktif yang tinggi ini membuatkan Cleansing Gel cepat merawat masalah kulit. Bahan aktif terpinen-4-ol ini juga merupakan 'racun' buat hama bulu mata. Apabila terkena bahan aktif ini, hama bulu mata mati serta-merta. Mungkin anda boleh gunakan Cleansing Gel untuk membersihkan berus solekan (cadangan kami sahaja).
Diana Ishak
Read more

Genetik Eczema - It's Kind of a Big Deal

ECZEMA bukanlah penyakit yang luar biasa. Lebih dari 100 juta orang seluruh dunia mendapat eczema. Biasanya terjadi pada usia kanak-kanak tetapi orang dewasa masih boleh mendapat eczema secara tiba-tiba. Eczema boleh muncul pada bila-bila masa. Walaupun ia adalah penyakit biasa, it is not easy to deal with.

Punca eczema isn’t totally clear, tetapi ada kaitan dengan faktor luaran dan genetik (family history). Faktor persekitaran, termasuk penggunaan produk penjagaan diri, pencemaran udara, faktor iklim/cuaca seperti panas, sejuk dan lembap, dan makanan boleh menjadi punca eczema. Sekiranya eczema wujud dalam keluarga, peluang untuk mendapat eczema lebih tinggi, walaupun tanpa triggers dari faktor persekitaran. Walaupun eczema tidak boleh dirawat, at least dengan mengetahui sejarah keluarga, kita boleh bersedia dan berjaga-jaga dalam menghadapi eczema kerana separuh dari penghidap eczema will develop asthma dan food allergy.

Sekiranya telah didiagnosis dengan eczema, simptom boleh menjadi bertambah buruk kalau terdedah kepada pencetus eczema, antaranya, persekitaran yang terlalu sejuk atau terlalu kering. Perubahan suhu menghilangkan kelembapan kulit, menyebabkan kulit kering dan bersisik. Berpeluh berlebihan juga boleh merengsakan kulit terutamanya ketika peluh terperangkap, contohnya pada siku, lutut, dan leher.

Dalam keadaan tegang/stress/anxiety, badan mengepam hormon stress (kortisol) menyebabkan ketidakseimbangan berlaku. Sel menghasilkan antibodi alergi dengan cepat. Sel darah putih melepaskan histamin yang menyebabkan gatal-gatal. Terdedah kepada bahan kimia tertentu, termasuk fragrance, sabun, deterjen, dan kosmetik, boleh merengsakan kulit dan membuka peluang untuk tindak balas eczema berlaku.

Tidak kira usia, ramai penghidap eczema mengalami gatal-gatal yang teruk. Gatal-gatal menyebabkan calar, mengakibatkan kulit ada bukaan yang boleh terkena infection bakteria. Infection akan menambah-burukkan lagi keadaan eczema. Cleansing Gel GreenAard diformulasikan khas untuk kulit sensitif seperti eczema dan acne. Ramai yang telah berpuas hati dengan Cleansing Gel. Tetapi perlu diingat, Cleansing Gel bukan magic potion. Ia hanya mengurangkan simptom eczema, meredakan gatal-gatal dan memperbaiki kulit. Eczema will reappear if exposed to the factors that trigger it. Whatsapp 012-7728976 untuk meklumat lanjut tentang Cleansing Gel.
Diana Ishak
Read more

Apa yang perlu dicari dalam sebuah produk pembersihan kulit untuk kurangkan kerengsaan kulit sensitif?

Kami selalu dapat pertanyaan-pertanyaan general dari mereka yang berminat dengan Cleansing Gel GreenAard tetapi tak pasti samada kulit mereka sesuai atau tidak. Memandangkan Cleansing Gel GreenAard memang diformulasikan khas untuk sensitif skin, tapi how we define 'sensitive'?

Ada yang tanya "Kalau gatal-gatal tu sensitif atau penyakit?"
"Kalau kulit merah-merah tu sensitif atau penyakit?"

Ok, di sini kami list-kan FAQ tentang Cleansing Gel. 

1. Bagaimanakah nak tahu kalau saya ada kulit sensitif?
Have a dermatologist check your skin. Itu cara terbaik untuk mengetahui jika anda mempunyai kulit sensitif atau ada perkara lain yang menyebabkan kulit anda jadi begitu.

2. Apa yang menyebabkan tindak balas kulit sensitif?
Punca tindak balas kulit sensitif termasuk :

  • Gangguan atau alahan seperti ekzema, rosacea, atau dermatitis. 
  • Kulit terlalu kering. 
  • Pendedahan yang berlebihan kepada alam sekitar yang merosakkan kulit seperti matahari dan angin atau haba berlebihan atau sejuk. 
  • Faktor genetik, umur, jantina.

3. Apakah petua untuk menjaga kulit sensitif terutamanya di wajah?
Pembersihan. Setiap kulit manusia memberi respon berbeza kepada kaedah pembersihan yang berbeza. Tetapi kebanyakan pakar dermatologi bersetuju bahawa sabun yang mengandungi detergen yang kuat tak boleh digunakan di muka. Pembersih sabun seperti sabun organik atau sabun khas untuk kulit sensitif mempunyai potensi kurang merengsakan kulit wajah berbanding dengan sabun pencuci muka biasa. 

4. Apa yang perlu saya cari dalam sebuah produk pembersihan kulit untuk kurangkan kerengsaan kulit sensitif?
Untuk kulit sensitif, pastikan produk tersebut :

  • tidak mempunyai berpuluh bahan.
  • sedikit atau tidak ada lansung wangian.
  • jangan gunakan kosmetik waterproof.
  • gunakan produk natural bebas bahan kimia.


5. Bagaimanakah saya harus menguji tindak balas kulit sensitif?
Sebelum mencuba produk baru pada kulit, lakukan yang berikut :

  • selama beberapa hari, gunakan sedikit di belakang telinga.
  • sekiranya kulit tidak merengsa, lakukan prosedur yang sama, kali ini sapu di kawasan mata.
  • sekiranya masih tak ada kerengsaan, produk itu dikategorikan selamat digunakan di bahagian kulit yang lain.

 

Cleansing Gel GreenAard terbukti membantu merawat kulit sensitif seperti kekeringan, berminyak, berjerawat, ekzema dan psoriasis. Boleh lihat testimoni pengguna di sini : https://greenaard.com/pages/cleansing-gel-image-testimonyWalaubagaimanapun, kadangkala kulit telah berjaya dirawat tetapi kerengsaan datang kembali secara tiba-tiba. Dan selalunya kita menganggap "badan dah immune dengan produk maka ia tidak lagi berkesan"..

SALAH!

Kadangkala ada faktor lain yang membuatkan kerengsaan kulit datang semula selepas beberapa ketika. Jenis kain yang kita gunakan (pakaian) boleh menjadi faktor 'trigger'. Untuk kulit sensitif, pastikan pakai pakaian yang lembut, dari bahan semulajadi seperti kapas halus dan sutera. Elakkan guna kain yang berasaskan bahan sintetik seperti poliester. Rayon dan linen juga selesa untuk kulit sensitif tetapi lebih berat daripada kapas atau sutera. 

 

Diana Ishak
Read more

Jangkitan kulat (fungus) pada kulit. Apa nak buat?

Jangkitan kulat (fungus) pada kulit akan buatkan pengidap rasa tak selesa, gatal-gatal, dan kulit jadi buruk. 

Banyak jangkitan kulat boleh dirawat di rumah saja, tanpa perlu berhabis membeli bermacam-macam jenis krim yang pricey.

Tapi, untuk merawat jangkitan kulit, anda mesti terlebih dulu memahami jangkitan itu sendiri.These jangkitan biasanya disebabkan oleh mikrob, antara yang paling biasa adalah onychomycosis, candida, kurap, dan athlete's foot. 

Dah tentu tahap jangkitan adalah berbeza-beza. Jika jangkitan anda tak bertindak balas kepada rawatan di rumah, barulah berjumpa dengan doktor.

Antara bahan yang boleh digunakan untuk rawatan jangkitan kulat pada kulit adalah minyak kepala, minyak pokok teh, cuka epal, cranberry dan teh.

Cleansing Gel GreenAard ada campuran minyak kelapa, minyak pokok teh dan cranberry.

Manakala Nutrijuice boleh diminum untuk rawatan dari dalam kerana ada cuka epal di dalamnya.

Diana Ishak
Read more

Boleh tak Cleansing Gel GreenAard rawat jeragat?

.


.

.
Ok, sebelum kami jawab soalan tu ada perkara yang anda perlu tau tentang jeragat. Anda perlu tau ada 4 sebab berlakunya jeragat :
.
 Genetik
 Ketidakseimbangan hormon
 Kosmetik 
 Sinaran UV 
.
Itu semua adalah punca timbulnya jeragat.
Wanita cenderung dapat jeragat berbanding lelaki, kerana walaupun wanita rajin pakai UV protection, tapi oleh kerana ketidakseimbangan hormon berlaku setiap bulan akibat kitaran haid, jadi wanita lebih berisiko besar untuk dapat jeragat. 
.
Jadi, anda perlu tau jeragat memang susah nak dirawat apetah lagi kalau puncanya adalah masalah hormon. Itu sesuatu yang sukar dikawal. Tapi, kita boleh usaha untuk kurangkan jeragat. Antaranya gunakan minyak zaitun atau minyak kelapa. 
.
Tapi please don't expect overnite results.
Ada beberapa krim yang mendakwa boleh rawat jeragat dalam masa beberapa hari (malah beberapa jam!). Nonsense!
Minyak zaitun dan minyak kelapa boleh membantu tapi ia akan merawat secara perlahan-lahan tetapi selamat. 
.
Cleansing Gel kami ada extract minyak zaitun dan minyak kelapa. Boleh cuba kalau mahu.
.

Diana Ishak
Read more

Rawatan wajah zaman Cleopatra

.

.

 Tahu tak, di zaman Cleopatra dulu, rawatan untuk kulit kering dan bersisik (ekzema), mereka gunakan campuran minyak kelapa, minyak pokok teh dan minyak zaitun untuk membuat losyen bagi tujuan itu?
.
 Tahu tak bukan saja campuran tersebut boleh mengurangkan parut jerawat tapi kulit akan jadi lebih anjal bila digunakan secara rutin.
.
 Tahu tak, untuk merawat psoriasis, gunakan campuran 10 titis minyak pokok teh dengan 2 sudu minyak kelapa dan sapukan pada bahagian kulit yang bermasalah.
.
 Tahu tak, kesemua miyak pokok teh, minyak kelapa dan minyak zaitun ada dalam CLEANSING GEL GREENAARD? 
Tak hairanlah ramai pengguna yang ada masalah kulit dapat lihat perubahan pada kulit selepas beberapa menggunakannya. Lihat testimoni pengguna di sini : https://greenaard.myshopify.com/pages/testimoni-cleansing-bar

.

Diana Ishak
Read more

Aloevera sebagai pelembap muka.

.

Pelembap membantu untuk mengekalkan kulit sihat dan mengekalkan keanjalan, yang semakin hilang apabila umur kita makin meningkat. Pada asasnya, tugas utama mosturizer adalah mengunci kelembapan dalam sel-sel di wajah.

.
Jika anda ingin memilih pelembap yang bagus, pilih pelembap yang mempunyai aroma lembut yang menarik minat anda, kulit anda rasa bagus bila memakainya dan yang penting sekali tidak meninggalkan sisa-sisa berminyak pada kulit anda.
.
Bagi mereka yang mempunyi kulit berminyak yang teruk atau mudah dinaiki jerawat mungkin harus mengelakkan daripada menggunakan pelembap
.
Seperti Aloevera,ia bertindak sebagai :
.
✔️ Pelembap kepada kulit muka kita.
✔️ Mengurangkan jerawat dan membantu mencerahkan noda-noda hitam pada wajah.
✔️ Mengurangkan sunburn
✔️ Menyembuhkan luka dan gigitan serangga. 
.
Aloevera juga adalah salah satu bahan yang terdapat dalam Cleansing Gel. Cleansing Gel dirumus khas untuk kulit-kulit kering, berminyak dan sensitif.

Gee Abdul Rani
Read more

Kulit muka macam tanah kering musim kemarau?

.

Kulit wajah yang kering tidak boleh menghasilkan kelembapan yang mencukupi untuk wajah anda. Antara faktornya mungkin secara genetik, usia, perubahan cuaca ataupun kurang air didalam badan.

.
Wajah mungkin akan sedikit bersisik dan kelihatan tidak bermaya dan ibarat seperti tanah pada musim kemarau. Anda mempunyai masalah seperti di atas? Jom ikuti beberapa tips ini.
.
✔️MINYAK ZAITUN
Setiap malam sebelum tidur, sapukan minyak zaitun pada wajah anda dan biarkan selama satu malam. Kemudian, bilas dengan air suam di waktu pagi.
.
✔️MANDI CEPAT 
Kalau boleh cuba mandi menggunakan air yang sedikit panas.
.
✔️AIR KELAPA
Basuh muka anda menggunakan sedikit air kelapa muda. Amalkan tips ini 2 kali sehari kerana air kelapa muda merupakan pelembap muka semulajadi. 
.
Semuanya harus bermula daripada anda sendiri, setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Jangan biarkan masalah kulit kering menghakis keyakinan diri dan membuat anda murung.
.
Apa kata try Cleansing Gel daripada GreenAard? Sememangnya dirumus untuk kulit kering, sensitif dan berjerawat.

Gee Abdul Rani
Read more

Khasiat kulit pisang.

KULIT PISANG MAMPU HILANGKAN MASALAH JERAWAT. BIAR BETUL ?

.
Betul. Tak percaya ?
.
Caranya : 
.
Ambil kulit pisang yang berwarna kuning kemudian letakkan di kawasan jerawat. Biarkan beberapa minit sehingga kulit pisang tersebut berubah menjadi coklat sedikit. 
.
Kemudian usap-usap bahagian bermasalah itu dengan kulit pisang selama 2-5 minit secara perlahan-lahan.
.
Selepas itu, biarkan selama satu jam tanpa dibilas. 
.
Kemudian baru dibilas dengan air.
.
Lakukan beberapa kali sehingga kulit kemerahan reda. 
.
Selepas jerawat pecah,jangan risau tentang bekasnya kerana kulit pisang mampu mengelakkan kulit daripada berparut akibat jerawat.
.
Tapi kalau lebih senang, gunakan saja Cleansing Gel yang terdiri dari bahan-bahan semulajadi yang tak kurang hebatnya. Ramai yang dah nampak kesannya tau.

Gee Abdul Rani
Read more

Cleansing Gel GreenAard - Pakar Masalah Kulit

KENAPA CLEANSING GEL GREENAARD MENJADI PAKAR KEPADA MASALAH KULIT YANG UTAMA SEPERTI ECZEMA, JERAWAT DAN RUAM?

.
 minyak kelapa
 minyak zaitun
 minyak pokok teh
 aloevera
 ekstrak kayu manis
 ekstrak rumpai laut
 air bunga mawar
 gliserin
.
.
Bahan-bahan di atas adalah bahan-bahan 'powerful' yang memang dah digunakan dari zaman Cleopatra untuk merawat kulit. Kami terima banyak testimoni dari pengguna baik dari yang mengalami masalah ekzema, kulit berminyak, ruam mahupun jerawat - rata-rata berpuas hati dengan hasil selepas menggunakan Cleansing Gel. Sesuai untuk semua jenis kulit, dewasa mahupun bayi. Kalau nak tengok hasilnya, baca testimoni di sini : https://greenaard.myshopify.com/pages/testimoni-cleansing-bar

Diana Ishak
Read more
24 results
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart