Hubungan antara Kolesterol dan Gout

Gout adalah sejenis arthritis yang disebabkan oleh pembentukan kristal asid urik yang berlebihan dalam sendi. Akibatnya, sendi mendapat keradangan, bengkak, dan kesakitan yang teruk. Penyelidikan baru-baru ini telah menunjukkan hubungan antara tahap kolesterol tinggi dan permulaan gejala gout. Kaitan antara kolesterol dan gout ada kaitan dengan bagaimana tubuh memproses asid urik.

Tahap kolesterol yang tinggi boleh menyebabkan asid urik meningkat dalam badan. Kolesterol terlibat dalam sintesis purin. Purin adalah prekursor asid urik. Maka, dengan mengurangkan tahap kolesterol, pengeluaran asid urik juga boleh diturunkan, seterusnya mengurangkan pembentukan kristal. Ini boleh membantu mencegah kerosakan sendi jangka panjang akibat deposit kristal asid urik dalam sendi dan tisu sekeliling. Selama ini kita tahu pengumpulan kolesterol boleh membentuk plak di dalam saluran darah yang mengakibatkan strok dan serangan jantung.

Tahu tak, ada perkara lain yang boleh terjadi akibat plak kolesterol ini? Plak kolesterol yang menyempitkan saluran darah akan menghalang aliran darah ke bahagian kaki, termasuk sendi. Pengurangan aliran darah boleh menghalang penyingkiran asid urik dari badan. Bola asid urik tidak dapat disingkirkan, ini membawa kepada tahap asid urik yang lebih tinggi dan peningkatan risiko gout.
Dengan menurunkan paras kolesterol, bukan sahaja meningkatkan aliran darah, malah perkumuhan asid urik boleh dipertingkatkan, berpotensi mengurangkan risiko gout.

Nasib baik, terdapat beberapa strategi yang boleh membantu mengurangkan risiko gout pada mereka yang mempunyai tahap kolesterol tinggi. Salah satu pendekatan yang paling berkesan ialah menurunkan kolesterol. Cuba Nutrijuice selama sebulan, dan lihat perkembangan gejala gout. Pasti berkurang.
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart