Apa yang mempengaruhi tahap kolesterol dalam badan?

Kolesterol adalah sesuatu yang tak nampak dengan mata kasar. Ia boleh hadir dengan banyak sekali dalam badan sesiapa pun, tak kira orang tu gemuk atau kurus. Walaupun kandungan kolesterol dalam badan dah terlalu banyak, masih tak ada simptom-simptom sakit yang jelas, yang boleh dirasa atau dilihat. Disebabkan itulah, tak ramai yang ambil berat tentang tahap kolesterol dalam badan.

Hampir 99% serangan jantung yang datang secara tiba-tiba adalah berpunca dari kandungan kolesterol yang tinggi dalam badan, sehinggakan ia menutup saluran arteri jantung. Ada banyak perkara yang boleh memberi kesan kepada paras kolesterol. Ini ada antara yang utama:

Diet

Lemak tepu dan kolesterol dalam makanan yang anda makan akan menaikkan paras kolesterol dalam darah. Mengurangkan jumlah lemak tepu dan kolesterol dalam diet anda membantu menurunkan paras kolesterol.

 

Berat badan

Berat badan berlebihan adalah faktor risiko untuk penyakit jantung. Ia juga cenderung untuk meningkatkan kolesterol anda. Kehilangan berat badan boleh membantu menurunkan LDL (kolesterol jahat) dan jumlah paras kolesterol, serta meningkatkan HDL (kolesterol baik) dan menurunkan tahap trigliserida anda.

Aktiviti fizikal

Tidak kerap bersenam juga adalah satu faktor risiko untuk penyakit jantung. Aktiviti fizikal yang kerap boleh membantu merendahkan kolesterol LDL (jahat) dan meningkatkan paras HDL (baik).

Umur dan jantina

Sebagai meningkat usia, tahap kolesterol pun meningkat. Ini memang tak dapat dielakkan tapi kita masih boleh mengurangkan risiko strok dan serangan jantung dengan pengambilan diet yang sihat. Sebelum menopause, wanita mempunyai jumlah paras kolesterol yang lebih rendah daripada lelaki pada usia yang sama. Selepas umur menopaus, paras LDL (jahat) wanita cenderung untuk meningkat. 

 

Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart