Bukan semua yang kurus itu kurang lemak.

Ini betul-betul perlu difahami kerana tak semua orang yang berbadan kecil tu automatically bebas dari lemak badan yang berlebihan. Kami nak kongsikan beberapa fakta sains yang boleh membantu korang faham kenapa benda ni penting. Genetik ada pengaruh besar. Setiap orang ada genetik yang berlainan, kan? Ada yang rezeki berbadan kurus walaupun makan macam apa. Ada juga yang cepat gemuk walaupun dah jaga makan. Jadi, tak boleh nak judge orang hanya berdasarkan penampilan fizikal semata.

Kiraan lemak badan adalah penting. Berat badan cuma sebahagian dari cerita. Orang yang nampak kurus mungkin ada banyak lemak dalam badan sebab kurang melakukan aktiviti fizikal (sebab merasa diri dah kurus). Orang yang kelihatan kurus juga terdedah kepada pemakanan yang tak sihat seperti jajan, makanan manis dan berlemak kerana mereka menyangka mereka kebal dari kegemukan. Selain dari itu, setiap orang ada metabolisme yang berbeza. Ada yang metabolisme pantas, badannya membakar kalori lebih banyak, walaupun tidur je kerjanya. Ada juga yang metabolisme badannya sangat perlahan, walaupun aktif. Jadi, badan senang simpan lemak.

Apa yang kita makan dan gaya hidup sangat mempengaruhi lemak dalam badan. Orang yang nampak kurus tapi makan banyak makanan tinggi lemak, gula, atau kalori berlebihan, boleh berisiko memiliki lemak yang tinggi dalam badan. Sebaliknya, orang yang lebih berisi tapi makan dengan bijak dan aktif secara fizikal boleh memiliki peratus lemak badan yang lebih rendah dari si kurus. Jadi, kesimpulannya, jangan pandang orang berdasarkan penampilan fizikal saja. Yang paling penting, beri tumpuan kepada kesihatan badan secara menyeluruh. 

Setiap individu unik, dan faktor seperti genetik, kiraan lemak, metabolisme, dan gaya hidup memainkan peranan dalam menentukan jumlah lemak dalam badan seseorang. Sebab itulah kami sangat suka mengingatkan pengguna GC PLUS untuk ukur lilitan pinggang berbanding menimbang badan. Sekiranya korang dah boleh pakai semula jeans lama, dan baju-baju lama sudah longgar sedikit, itu petanda lemak badan sudah mula berkurangan.
Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart