Benarkan kekerapan buang air besar menyebabkan penurunan berat badan?

Ramai yag suka timbang berat badan selepas ke tandas. Mungkin ada perubahan berat badan yang kecil, tetapi itu adalah berat najis, bukan 100% lemak.

Seseorang mungkin kehilangan berat badan [yang sangat kecil] ketika buang air besar. Berat badan yang berkurangan selepas ke tandas berbeza bagi setiap individu, tetapi secara amnya, it is not significant. Semasa badan mengeluarkan najis, ia juga mengeluarkan gas. Ini dapat mengurangkan kembung dan membuatkan kita merasa seolah-olah berat badan turun sedikit. Penting untuk diingat bahawa ada banyak faktor mempengaruhi berat badan, bukan sekadar apa yang masuk dan keluar dari badan.

Penurunan berat badan yang berkaitan dengan toilet frequent adalah bersifat sementara. Ini adalah kerana badan sentiasa memproses makanan. Badan juga secara beransur-ansur menggantikan bahan buangan [najis] dengan memakan lebih banyak makanan. Selain itu, setiap orang makan makanan yang berbeza. Jenis makananyang dimakan mempengaruhi cepat atau lambat badan memproses. Jadi, kekerapan ke tandas tak boleh dijadikan kayu pengukur

Orang dewasa yang sihat memerlukan sekitar 4–5 jam untuk mengosongkan perut dan sekitar 20-40 jam untuk najis melewati usus besar. Jadi, buang air besar 1 kali sehari adalah normal. 2 hari sekali juga masih diangap normal, bergantung pada jenis makanan yang dimakan. Najis bukan hanya mengandungi makanan yang tidak dicerna, tetapi air, makanan yang tidak dapat diserap oleh badan, bakteria dan sel mati.

Ada beberapa faktor yang mempengaruhi berat/banyaknya najis seseorang termasuklah makanan [terutamanya pengambilan serat], kekerapan pergerakan usus, saiz badan dan air. Lebih banyak makan fiber, lebih banyak najis yang dikeluarkan. Jadi, perut kurang kembung.

 

"ADAKAH SAYA AKAN KERAP KE TANDAS SELEPAS AMBIL GC PLUS?"

Again, bukan KERAP tetapi LEBIH MUDAH buang air besar. Kekerapan ke tanfas bergantung pada banyak faktor lain juga.

GC PLUS mengandungi banyak herba. These are all fiber. Lebih banyak serat dapat mendorong pergerakan usus yang lebih teratur. Oleh kerana itu, jika ada ambil GC PLUS, mungkin lebih kerap ke tandas. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa penurunan berat badan tak boleh dilihat dari kekerapan ke tandas semata-mata.

Contoh, makanan berprotein lebih mengenyangkan. Bila kenyang, kita kurang rasa lapar dan kurang makan. Jadi, berat badan boleh dikurangkan. Tetapi protein lebih sukar dicerna, maka  sesiapa yang makan banyak protein akan kurang buang air besar. Tetapi belum tentu lagi berat badannya susah turun,. Faham, kan?

Berikut adalah jenis diet yang mempengaruhi pergerakan usus.

Mempercepatkan pergerakan usus :

  • Diet vegetarian
  • Diet dengan GC PLUS.

Mengurangkan pergerakan usus :

  • Diet ketogenik
  • Diet paleo
  • Diet Atkins

Walau bagaimanapun, tak semua orang buang air besar setiap hari. Purata antara 3 kali sehari hingga 3 kali seminggu. This is healthy range. Namun, travelling, stress, kehamilan, ubat-ubatan, dan penyakit boleh mempengaruhi pergerakan usus yang biasa. Be sure to go when needed. Don't force the body. Tetapi sekiranya sembelit berpanjangan walau sudah mencuba pelbagai cara, sila berjumpa dengan doktor.

Hubungi kami jika anda mahu cuba GC PLUS. Whatsapp kami di 0127728976 dan WAJIB nyatakan :

  • berat badan dan tinggi terkini
  • samada ada darah tinggi/diabetis
  • samada ada ambil birth control
  • samada ada PCOS/tyroid problem
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart