"Takkan tak boleh makan makanan manis langsung?"

 

KURANGKAN.
BUKAN TAK BOLEH MAKAN TERUS.

.
Alahaiii, ramai pulak yang tanya "Takkan tak boleh makan makanan manis langsung?"
.
Bukan tak boleh.
BOLEH.
Tapi selalunya bila dah mula makan manis-manis, kita susah nak berenti. Mula-mula rasa, lepas tu makan, lepas tu tambah!
Lepas tu?
Lepas tu gems gems la jawabnya.
.
Kalau boleh elakkan terus.
Bukan apa, gula sememangnya culprit utama yang buatkan berat badan korang maintain kat BMI 30 tak turun-turun.
.
Jalan cerita dia macam ni.
Kalau badan korang tengah bakar lemak untuk hasilkan tenaga, tiba-tiba korang mentekedarah aiskrim.
Secara otomatik badan akan stop bakar lemak dan start gunakan gula (dari aiskrim) sebagai sumber tenaga.
Kalau selalu sangat makan makanan manis, badan akan berhenti terus bakar lemak dan tumpukan pada gula. Habis, bila masanya lemak dalam badan tu nak susut? Betul tak?
.
Jadi, korang pepandailah pilih. Nak continue ambik makanan manis terpulang, Jangan cakap akak tak warning. Kalau berat tak turun pastu ko marah-marah akak, siap kau!

Diana Ishak
Read more

Nak turunkan berat badan? Ini yang kamu perlu tahu.

 .

Secara ringkasnya ini adalah basic guidelines untuk bagi korang lebih cepat turun berat.
.
Ada yang kata beria-ia tahan lapar sebab nak bagi berat tu turun lagi cepat. Penyudahnya, kepala jadi pening and muntah-muntah sebab perut kosong takde tenaga. Ahkak jugakkkk yang salah.
.
Jangan terpedaya dengan berat pada skala penimbang semata-mata. Kadang-kadang berat kat skala hanya turun 1kg sebulan, padahal kalau check berat lemak dah turun 10%! Kena ingat, misi kita nak kurangkan lemak, bukan kurangkan otot. Kalau korang berlapar, otot akan mengecut. Bila otot mengecut, tenaga jadi kurang, badan jadi lemah. No point lah badan kurus tapi kecut, muka pucat. Nak buat apa?
.
Yang penting elakkan makanan manis. Ini paling utama.
Selebihnya boleh baca dalam gambar di bawah.

Diana Ishak
Read more

Makan salad belum tentu buatkan anda kurus

 .

Siapa sini tengah berdiet tapi berat badan tak turun macam orang lain yang amalkan diet yang sama?

Sebenarnya, walaupun sedang "berdiet," kebanyakkan orang makan lebih banyak kalori daripada yang sepatutnya. Dia rasa dia makan sikit. Tapi yang sikit tu lah yang banyakkkkkk kalori.
Bila kita berdiet, diet menyebabkan obsesi terhadap makanan dan meningkatkan keinginan untuk makan macam-macam.

Berikut adalah punca kenapa berat badan susah nak turun :

 .

1. Banyak minum minuman manis
Smoothies, kopi (dengan krim dan gula), jus buah, teh manis, dan air bikarbonat sangat menyumbang kepada pertambahan berat badan. Gula akan menyekat rasa kenyang dan menambahkan rasa lapar. Ohh scaryyyyyy.

2. Makan depan TV
Elakkan makan sambal menonton atau semasa membaca. Kerana makan sambil menonton/membaca selalunya akan membuatkan kita makan dengan banyak tanpa kita sedar, tau-tau je eh dah habis? Tapi tak kenyang-kenyang jugak. Dan kita akan makan dan makan lagi.

3. Makan dengan terlalu cepat.
Bukan dapat hadiah pun kalau habiskan makanan dengan cepat. Kenapa nak makan laju-laju? Kunyahlah dengan perlahan, nikmati makanan. Apabila kita makan dengan perlahan-lahan, kita dapat ‘detect’ rasa kenyang dengan lebih awal. Ini mengelakkan kita dari menambah makanan.

 .

4. Salad belum tentu menyihatkan
Bila berdiet, selalunya kita cenderung untuk makan salad. Sikit-sikit salad, sikit-sikit salad. Tapi, salad belum tentu lebih baik dari burger. Semuanya bergantung pada apa yang anda tambah pada salad. Mustard contohnya ada 490 kalori, quarter pounder pun baru 410 kalori! Hahaha. Maksudnya di sini, kadang-kadang kita rasa apa yang kita makan tu dah menyihatkan, tapi benda yang kecil-kecil seperti sos, ketcup, toppings - yang menjahamkan diet tanpa sedar.

5. Jangan skip waktu makan.
Kebanyakan orang yang makan kurang daripada tiga kali waktu utama (sarapan, makan tengahari dan makan malam) biasanya akan makan lebih banyak kalori tanpa sedar.

JANGAN SKIP SARAPAN.
Ini paling utama.

Pengambilan makanan yang betul semasa sarapan akan membuatkan kita kurang berasa lapar di waktu tengahari. Kurang lapar bermakna kita akan kurang makan. Tapi mesti makan juga waktu tengahari walau hanya ratah sayur.
Pastikan pilih sarapan yang betul.
Jangan ingat bila kita ambil sebiji kuih saja untuk sarapan kita akan menjadi lebih kurus. No!
Sebiji muffin rendah lemak pun ada 400 kalori dan 5 gram lemak. Tapi, 2 biji telur dan sekeping roti bakar hanya ada 250 kalori.
Telur bagus makan waktu pagi. Ia membuatkan perut kenyang sehingga waktu makan tengah hari.

 

Diana Ishak
Read more

Makanan-makanan ini akan menggagalkan misi anda untuk kuruskan badan!

 .

Percaya tak, kebanyakkan makanan yang kita tak sangka ada gula di dalamnya, merupakan makanan yang paling tinggi gula. Ada di antara makanan ini kita sangka makanan yang sihat, padahal tak! Kandungan gula di dalamnya agak tinggi. Gula sebenarnya 'culprit' dalam kegagalan anda menurunkan berat badan. Jom tengok makanan apa yang ada kandungan gula yang tinggi.

 .

 .

 .

 .

 .

 .

 .

 .

 .

 .

 .

 .

 .

 .

 

Diana Ishak
Read more

Tips untuk anda beransur-ansur stop ambil gula supaya lebih cepat kurus.

 

 .

Terima kasih sebab beli GC Plus 2 botol sekaligus!

Excited nampaknya semua nak kuruskan badan kan? Ni mesti dah plan nak pakai kebaya nyonya raya depan. Ok ni kami nak bagi tips sikit untuk 'lajukan' sikit badan turun berat.

MESTI STOP AMBIL MAKANAN/MINUMAN BERGULA.

Tapi kami tau bukan senang nak stop makanan bergula. Dugaannya lagi kuat dari berpuasa. Tapi ni kami nak bagi tips. Tips untuk anda beransur-ansur stop ambil gula :

 .

🔴 Makan buah - walaupun buah ada gula semula jadi, tapi ia adalah pilihan yang lebih sihat sebab di dalamnya ada vitamin, mineral dan serat.

 .

🔴 Buat peraturan pengambilan dessert - Minggu 1: Maksimum sekali sehari. Minggu 2 : dua kali seminggu. Minggu 3 : seminggu sekali.

 .

🔴 Jangan skip waktu makan - Bila anda terlepas waktu makan, anda membuatkan badan menjadi semakin lapar. Bila badan dah jadi terlalu lapar, anda cenderung untuk makan apa saja untuk membawa tahap gula dalam darah kembali normal.

 .

🔴 Jangan simpan gula-gula atau makanan bergula dalam beg tangan atau peti sejuk - too tempting!

 .

🔴 Bila teringin nak makan makanan manis, go for a walk - keinginan untuk makanan manis menurun selepas senaman.

 .

🔴 Baca label untuk lihat gula tersembunyi : dextrin, dextrose, fruktosa, syrup, galaktosa, glukosa, madu, maltosa, laktosa, mannitol, sorbitol, xylitol.

 .

 

Diana Ishak
Read more

Kaitan gula dan berat badan

 .

✅ Sakit sendi.

✅ Kaviti.

✅ Pertambahan berat badan.

✅ Hilang fokus (minda).

✅ Sentiasa berasa lapar.

 .

Penyakit di atas bukan disebabkan masalah berat badan semata-mata tapi ada kaitan dengan pengambilan gula yang berlebihan. Pengambilan gula yang berlebihan boleh membawa kepada pengambilan makanan berlebihan. Kedua-dua tindakan ini, dalam masa yang panjang, boleh mengakibatkan diabetes. Amat penting untuk memahami kesan-kesan sampingan akibat dari pengambilan gula yang berlebihan. Berikut adalah sebahagian daripada gejala yang paling umum yang berkaitan dengan makan terlalu banyak gula :

 .

1. Kesukaran mendapatkan fokus

Gula meningkatkan keperluan insu1in untuk badan. Bila gula dalam badan tinggi, insu1in akan dibebaskan untuk mengawal kandungan gula dalam darah. Dan bila gula dalam rendah rendah, badan akan mengurangkan penghasilan insu1in pula. Untuk sesetengah orang, badan tak dapat hasilkan insu1in yang cukup (atau tak hasilkan lansung). Ini menyebabkan paras gula dalam darah meningkat. Bila paras gula dalam darah meningkat, badan akan menjadi cepat lapar, cepat letih, lenguh-lenguh dan otak juga mula hilang fokus perlahan-lahan, sekaligusnya membuatkan anda jadi stress. Selalunya, mereka yang mengidap diabetis akan mengalami gejala ini. Sekiranya anda perasan gejala ini berlaku pada anda, berjumlah dengan doktor. Mungkin itu tanda-tanda anda menghidap diabetis.  

 .

2. Sakit sendi

Karbohidrat meningkatkan tahap gula dalam darah anda, menyebabkan sendi mengalami keradangan.Iini adalah kerana apabila badan menerima gula, ia bertindak balas dengan melepaskan mesej keradangan (tindakbalas neuron). Sebab itulah apabila kandungan gula dalam darah tinggi, kita mudah merasa sakit sendi dan lenguh badan. Pernah tak terbaca testimoni pengguna Nutrijuice yang kata selepas ambil Nutrijuice badan rasa ringan dan sakit sendi berkurangan? Ini sebenarnya bukanlah berlaku secara kebetulan. Ini adalah kerana Nutrijuice membantu mengawal kandungan gula dalam darah. Biula kandungan gula dalam darah terkawal, secara otomatik, sakit sendi berkurangan dan badan menjadi lebih ringan.

 .

3. Kaviti

Cara paling senang nak lihat samada kita mengambil terlampau banyak makanan bergula adalah dengan melihat gigi sendiri. Seperti doktor gigi pernah bagitau, gula menyebabkan kaviti. Gula yang berlebihan pada gigi akan mewujudkan asid yang akan menghakis enamel gigi. Jadi, kalau gigi banyak berlubang, itu cukup menunjukkan bahawa anda mengambil terlalu banyak makanan bergula. 

 .

4. Pertambahan berat badan

Kita semua tahu petunjuk gula menyebabkan pembentukan lemak - dan lemak membawa kepada pertambahan berat badan. Hormon dalam badan kita boleh terjejas oleh pengambilan gula yang tinggi. Leptin adalah hormon yang membolehkan badan anda tahu bila sepatutnya anda berhenti makan. Tapi, apabila badan tinggi dengan gula (fruktosa), ini membawa kepada rintangan terhadap leptin. Bermakna, bila kandungan gula dalam darah tinggi, badan akan menjadi resistan terhadap leptin, dan leptin tidak lagi berfungsi untuk memberi 'amaran' bahawa anda-sudah-kenyang-silalah-berhenti-makan. Bila leptin tak lagi berfungsi dengan sepatutnya, secara otomatik anda selalu merasa lapar, dan pertambahan berat badan pun berlaku. Jadi, tolonglah kurangkan pengambilan gula. Sebab itulah GC Plus ada herba yang membantu mengekalkan kandungan gula dalam darah kerana gula sebenarnya the real 'culprit', punca kegemukan.

 .

5. Cepat lapar

Gula tidak hanya ada dalam gula-gula. Gula juga terdapat dalam karbohidrat seperti roti dan mee. Ingat! Gula menyebabkan pembentukan lemak. Jadi, jika anda makan hidangan yang kebanyakannya karbohidrat (roti dan mee), badan lebih cepat hilang tenaga kerana gula akan tersimpan dalam sel lemak. Ini menyebabkan badan mula mengidam lebih banyak makanan untuk menambah tenaga, sedangkan tenaga itu semuanya tersimpan dalam sel lemak. Bukan tak boleh ambil karbohidrat, tetapi kurangkan pengambilan karbohidrat yang tinggi gula seperti roti dan mee (makanan yang diproses mempunyai kandungan gula yang tinggi). Pilih nasi, itu lebih baik. Sebab itu kami di GreenAard tak pernah salahkan nasi. Malah, kami galakkan ambil nasi. Jangan cuba-cuba untuk menahan lapar untuk kurus. Menahan lapar bukan bermakna tak boleh ambil nasi, tapi pilihlah makanan yang sihat dan kurang gula seperti roti dan mee.

Lihat testimoni GC Plus di sini : http://greenaard.com/pages/koleksi-testimoni-collection-of-testimonies

 

Diana Ishak
Read more

Hari-hari balun Starbucks lepas tu tanya apesal berat payah nak turun walaupun dah ambil GC Plus. Mati mak nak layan soklan macam ni nokkk!

 

Hari-hari pekena Starbucks lepas tu tanya balik apesal tak kurus-kurus. Mati mak nak layan soklan macam ni nokkk.

 .

Ramai customer GC Plus yang mengalami penurunan berat badan tanya soalan "Ada tak tips supaya berat saya turun dengan lebih cepat?"

Amboiii. Sebulan turun 2-3kg tak cukup ke kak.

Takkan sebulan nak turun sampai 15kg kot.

Kami selalu bagi tips - ELAKKAN MAKANAN MANIS/BERGULA.

Terus masing-masing buat muka tempe. Tak puas hati lettewww tak boleh pekena Starbucks.

 .

NANTI!

Bukan tak boleh ambil makanan bergula. Kalau nak ambil, ambillah. Tapi lepas tu jangan komplen kenapa berat badan makin bertambah, kenapa berat badan statik, kenapa berat badan susah nak turun, bla bla bla. Dah kau yang nak makan makanan manis sangat tadi kan?

Tapi memang betul. Bila kita kurangkan makanan bergula, badan secara automatik membuang banyak kalori.

Kenapa?

Kalau you all makan satu sudu teh gula, itu saja dah 16 kalori. Tapi yang tu takpe. Sebab itu hanyalah gula semata-mata. Bila you all makan makanan bergula contohnya kek, tu bukan sahaja makan gula tapi makan kanji dan lemak sekali (dah tentu kalau buat kek mesti ada tepung, lemak dan gula kan?)

Ok kita ambil contoh mudah - biskut.

Dalam sekeping biskut ada 12% gula. Jadi yang selebihnya apa?

88% daripada sekeping biskut tu adalah lemak dari mentega/marjerin dan kanji tepung! Tu baru sekeping. Takkan makan biskut takat sekeping kot. Kurang-kurang setengah paket sekali hadap. So, amacam? Kira la. Hahaha.

Maksudnya di sini, gula bukanlah isu utama. Yang menjadi isu adalah makanan bergula. 

Apa contoh makanan bergula? 

BANYAK!

Aiskrim Magnum (slurppp!), caramel frappucino, cupcakes, biskut, coki-coki, lolipop, etc.

Semua ini dikategorikan dalam kategori makanan ringan (junk food). Makanan ringan ni kalau tak makan pun tak apa. You all akan jadi lebih sihat kalau tak makan makanan ringan ni pun. Sebab makanan ringgan PASTI akan melibatkan lemak yang banyak, kanji yang banyak, bahan perisa, bahan pengawet dan pewarna. Dan makanan ringan KONFEM bukan makanan serat tinggi. 

 .

Jadi, apa aje makanan yang boleh dimakan?

Sebab itu kami selalu sarankan MAKAN APA SAJA TAPI PASTIKAN 'EAT CLEAN'.

Jadi, apa itu EAT CLEAN?

"Eat Clean" maksudnya makan makanan tanpa pengawet, tanpa perisa, tanpa pewarna tambahan, dan tidak manis-manis.

Kat mana nak dapat semua makanan jenis tu?

EAT FRESH!

Nasi goreng boleh makan, nasi paprik boleh makan, sup tulang boleh makan, tomyam campur pun boleh. Eh banyaklah!! 

 .

KALAU MAKANAN BERGULA TAK BOLEH AMBIL, HABIS TU MANA NAK DAPATKAN SUMBER GULA?

Syabas Inspektor Sahab! Good question!

Sumber gula terbaik adalah buah-buahan. Silakan kunyah buah lepas ni ya?

Jangan risau. Bukan tak boleh ambil lansung, sesekali boleh la nak lepaskan gian. Tapi selalunya bila kita dah mula, kita susah nak stop. Kalau you all jenis berdisiplin boleh buat jadual seminggu hanya ambil satu makanan bergula saja, lainlah. Masalahnya semua jenis pantang dengar perkataan "BOLEH AMBIL SEKALI-SEKALA". Yang perlu diambil sekali-sekala adalah makanan bergula ya, bukan sekali-sekala berhenti makan makanan bergula.

Kesimpulannya, you all tak perlu berhenti gula sepenuhnya untuk meningkatkan kesihatan dan kembali ke berat badan ideal. Kesederhanaan, seperti biasa, adalah kunci kesihatan. Walau bagaimanapun, kalau you all serius nak turunkan berat badan, kami memang sangat percaya bahawa makan makanan ringan dan bergula adalah sesujatu yang perlu dielakkan (atau dikurangkan). Makanan bergula memang sedap. Nak lagi Coke. Tengah-tengah panas kalau dapat coke sejuk-sejuk memang kaw! Masalahnya coke tak ada yang kurang manis ya, bang. Try la pegi mamak mintak "Mamak! Coke kurang manis satu!". Kena libas dengan mamak tu baru tau.

Lepas ni rajin-rajin makan buah ok? Jangan berhenti makan fresh fruit!

 .

Diana Ishak
Read more
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart