"Cuma 'turun' 1kg je".

.

.

Nampak tak beza antara dua gambar ni?
.
Gambar kiri : 82kg
Gambar kanan : 81kg
.
Berat pada skala macam tak nampak beza. Cuma 'turun' 1kg je.
Tapi hakikatnya masing-masing boleh tengok betapa bezanya dia dulu dan sekarang.
.
Apabila otot bertambah, lemak akan semakin berkurang.
Kerana bila bertambahnya otot, maka bertambahlah juga jumlah lemak yang dibakar.
Otot yang bertambah serentak dengan penurunan lemak akan membuatan berat pada skala seolah-olah tak berganjak tapi perubahan bentuk badan ada.
.
Pernah baca tak testimoni GC Plus dari pengguna yang kata "Berat macam tak beza banyak tapi baju-baju lama semua dah boleh pakai".
.
Inilah yang kami maksudkan.
Fungsi GC Plus adalah membantu membakar lemak dengan cara menambahkan jisim otot. Bila otot bertambah, lemak akan dibakar dengan lebih banyak. Tanpa bersenam dan berlapar pun lemak boleh hilang. Boleh baca testimoni pengguna di sini :
http://greenaard.myshopify.com/pages/testimoni-testimony

.

Diana Ishak
Read more

Sama tapi berbeza?

 

Ini akak nak bagi contoh kenapa 2 orang yang mempunyai berat badan yang sama tak semestinya boleh muat baju yang bersize sama. Haaaaaa...pelik tak?
.
Cuba tengok gambar ni.
Ini adalah gambaran 2 orang yang mempunyai berat badan yang sama tapi seorang ada body fat yang lebih tinggi dari yang satu lagi.
.
Inilah yang GC Plus buat pada badan korang.
GC Plus TAK AKAN buatkan badan korang jadi kurus (kerempeng) tapi akan bantu dapatkan berat badan yang ideal.
Berat badan yang ideal adalah berat badan yang sihat - bermakna selain dari bantu korang dapat berat badan yang sewajar dengan ketinggian, ia juga bantu mengurangkan body fat. Sebab tu ada certain cases di mana pengguna GC Plus kata berat tak nampak kurang banyak tapi seluar lama semua dah boleh pakai semula.
Macamana boleh jadi macam ni?
.
Ini adalah kerana GC Plus menambahkan jisim otot.
Bila jisim otot bertambah, metabolisme akan meningkat.
Metabolisme yang meningkat akan membakar lebih lemak.
Otot membuatkan badan lebih fit.
Lemak membuatkan badan nampak fat.
Beza, kan?
.

Diana Ishak
Read more

Beza di antara KURUS dan BERAT IDEAL

 

Cuba tengok gambar ni.
Hampir sama, kan? Tapi sebenarnya tak serupa.
Kalau tengok betul-betul, ada perbezaan yang SANGAT SEDIKIT pada bentuk badan mereka. Masing-masing dah slim tapi masih ada yang rasa badan tak cukup slim. Kenapa jadi macam ni?
.
Ada beza di antara KURUS dan BERAT IDEAL.
Kebanyakkan orang aim untuk kurus.
Dan mereka menilai KURUS dengan - boleh pakai jeans size 24, boleh pakai baju size XS, pinggang secekak, dan muka runcing.
Selagi tak capai 'piawaian' ni, maka ia belum lagi digelar KURUS.
Oh lagi satu, walaupun dah cecah piawaian tu, kadang-kadang ia tetap belum boleh digelar kurus sekiranya ada orang lain yang lebih kurus dari tu 😂😂.
.
Piawaian korang tu SALAH!
.
Berat ideal adalah berat sihat.
Selalunya ideal weight range adalah sekitar 10kg.
Bermakna sekiranya tinggi korang 155cm, ideal weight adalah sekitar 45kg-55kg.
45kg kelihatan kurus dan lansing.
Tapi tak bermakna 54kg itu gemuk.
Masing-masing masih lagi berada dalam skala berat yang sihat.
Jadi kenapa mesti berhempas-pulas untuk menampakkan diri sangat-sangat kurus?
.
Being skinny doesn’t make a person beautiful. Begitu juga dengan memiliki big boobs or curves. Bukan semua yang berpunggung besar dan berpayudara besar itu gorgeous. Just pastikan berat badan korang ideal - you will get not only healthy but hawttt!
.

Diana Ishak
Read more

Bukti nombor pada skala penimbang bukanlah pengukur berat badan sebenar kita.

 

 .

Numbers on a scale means nothing! The real issue is your body fat.
.
Cuba tengok gambar ni.
Semua wanita ni miliki berat badan yang sama.
Tapi ada yang nampak gempal, ada yang nampak ideal ada yang nampak kurus.
.
Ini adalah bukti nombor pada skala penimbang bukanlah pengukur berat badan sebenar kita.
Ia adalah gabungan berat lemak + berat tulang + berat otot + berat air.
Yang kita nak hilangkan adalah berat lemak sahaja.
.
Ada sorang pengguna GC Plus kata, there is only a 2kg difference between her starting and current weight, but her body composition change COMPLETELY!
.
PLEASEEEEEE STOP GETTING HUNG UP ON THE NUMBER ON THE SCALE!
PLEASE STOP THINKING YOUR WEIGHT EQUALS YOUR PROGRESS AND FOR THE LOVE OF EVERYTHING PLEASE STOP LETTING YOR WEIGHT HAVE ANY AFFECT WHATSOEVER ON YOUR SELF ESTEEM.
.
Sebab tu kami always mintak pengguna GC Plus ambil berat lemak badan sebelum guna GC Plus atau ambil ukuran pinggang. Sebab ada possibility berat badan tak turun banyak sebab otot bertambah. Tapi bila otot bertambah bermakna lemak juga semakin berkurang. Sebab tu ukuran pinggang penting.
.

Diana Ishak
Read more

Kalori masuk dan kalori keluar manusia TAK SAMA untuk semua orang.

 

 .

Ramai yang nak kurus, tapi taknak bertindak.
Suka sangat bertangguh.
Dan, ada juga yang dah mulakan program diet tapi belum sampai seminggu dah sabotaj diri sendiri.
Tiba-tiba rasa demotivated hanya kerana tak nampak penurunan ketara pada penimbang.

Hello, adik-adik. Ni akak nak bagitau sikit.

Walaupun korang makan makanan yang sihat pada kebanyakan masa, kalau tak kena caranya pun berat susah nak turun juga.
Mungkin korang makan makanan yang betul, tapi dalam kombinasi salah.
Atau korang makan kombinasi makanan yang betul, tetapi tak makan pada masa yang betul.
Banyak faktor yang mempengaruhi turun naik berat badan.
Jadi, jangan sabotaj diri sendiri. Siapa yang lebih layak memotivasikan diri kita melainkan diri kita sendiri?

Sebelum akak ajar korang macamana nak makan dengan betul supaya metabolisme aktif, akak nak bagitau dulu yang kalori masuk dan kalori keluar manusia TAK SAMA untuk semua orang. 2 orang yang sama umur, jantina yang sama, dan melakukan jumlah senaman yang sama - sorang boleh makan apa saja dan masih boleh turunkan berat badan. Yang sorang lagi terpaksa bergantung kepada jisim otot (otot yang lebih, metabolisme yang lebih tinggi). Maknanya dia kena pilih makanan yang sesuai supaya berat badan dia turun.
Maksudnya kat sini, hasil tak sama setiap orang.
Yang penting - ada penurunan. Cepat dan lambat bukan matlamat. Matlamatnya, mesti turun berat.

Cara nak naikkan metabolisme supaya lebih cepat turun berat :

😎 Tak cukup makan pada siang hari akan melambatkan metabolisme dengan dua cara. Pertama, badan korang berpendapat bahawa korang sedang berada dalam kedaan kebuluran, jadi badan akan stop bakar kalori supaya korang kekal "hidup". Kedua, korang ambik kalori terlalu rendah menyebabkan badan perlahankan pembakaran kalori sebagai persediaan supaya tak kebuluran.

😎 Minum air adalah salah satu cara paling mudah untuk melajukan pembakaran lemak. Walaupun korang makan makanan yang sempurna, tapi badan tak cukup air, korang tetap susah nak turunkan berat sebab bila badan alami dehidrasi ia tak boleh bakar lemak. Seram, kan?

😎 Gula dan karbohidrat mempunyai keupayaan unik untuk menghentikan penurunan berat badan. Cuba fikir, badan sedang bakar lemak, tiba-tiba korang minum teh ais. Serta-merta badan akan gunakan gula sebagai tenaga dan segera stop bakar lemak. Tak ke seram tu. Ini lagi seram, kan?

Sekian, cerita "hantu".
Seram.

Diana Ishak
Read more

Fakta Menarik Tentang Berat Badan

 

 .

🍃 ketika menimbang berat badan, banyak faktor yang mempengaruhi angka yang tertera pada penimbang. Misalnya, tulang, otot, air, dan lemak. Yang perlu diambil kira bukanlah berat badan keseluruhan tetapi peratusan lemak dalam badan.

 .

🍃 BMI tidak terpakai sepenuhnya dalam mengukur berat badan. Ahli bina badan pasti mempunya BMI 'oevrweight' sedangkan sebahagian berat badannya adalah otot, bukan lemak.

 .

🍃 menurunkan berat badan sepatutnya proses mengurangkan kandungan lemak, bukannya mengurangkan berat otot. Apabila menahan lapar, anda sebenarnya bukan saja mengurangkan lemak tapi otot juga. Sedangkan kehilangan berat otot akan menyebabkan metabolisme menjadi perlahan sehingga sampai ketikanya badan anda akan kembali gemuk dengan cepat kerana otot semakin kurang menghasilkan tenaga.

 .

🍃 anda ada lemak di bahagian perut? Lemak di perut dikaitkan dengan penyakit diabetes, kardiovaskular, bahkan cenderung untuk mendapat kanser. Bagi lelaki, ukuran pinggang ideal adalah 100cm. Sementara wanita ukuran pinggang 88cm saja.

 .

Diana Ishak
Read more

Berapa botol GC Plus agak-agak nak kena beli untuk kurus?

 

 .

Satu lagi soalan yang selalu ditanyakan oleh pengguna GC Plus - "Kenapa berat saya turun 2kg je sebulan tapi kawan saya turun sampai 6kg?"

Alahaiii dik. Macamana la akak nak jawab soalan tu. Kalau jawapannya memang spesifik dan berbentuk objektif dah lama akak bagi jawapan. Tapi ini subjektif dik oiii.

Ada yang turun hanya 1kg sebulan. Ada yang turun 4kg sebulan. Ada yang 19kg sebulan! (ni bukan main-main ya, kami ada testimoni ni). Banyak atau tidak perbezaan kadar penurunan tu satu cerita lain. Cerita yang lebih penting kat sini adalah apa yang you all dah buat untuk dapatkan turun berat sampai berbelas kilo tu.

Sebenarnya, penurunan berat badan yang sihat adalah sekitar 400g-900g seminggu. Tapi kalau you all turun berat badan sehingga 19kg sebulan bukanlah tak sihat. Masih selamat. Persoalannya sekarang bukan banyak mana mampu turun. Tapi cara apakah yang digunakan untuk turun tu.

Kalau setiap hari you all togok air limau nipis, air lemon, air perahan cili, memang la cepat turun berat tapi itu adalah penurunan berat yang TIDAK SELAMAT. Tapi kalau you all makan makanan yang sihat dan natural 3 kali sehari (bukan makan ringan atau makanan proses), di samping 10 minit buat jumping jack setiap hari, walaupun kelihatan you all seperti banyak makan dan malas bersenam (sebab buat 10 minit je), ia adalah penurunan berat badan yang sihat sekiranya mampu turun walaupun 2kg saja sebulan.

 .

JADI, BERAPA BANYAK BERAT PATUT SAYA KURANGKAN?

Kalau berat badan badan you all sekarang 58kg, dan berat ideal adalah 50kg, maknanya you all perlu turunkan 8kg saja lagi. Itu tak mustahil. Tapi kalau bercita-cita nak turunkan 8kg dalam masa seminggu (dengan cara yang sihat), itu mustahil.

Sebab apa mustahil?

Sebab kau bukan peserta The Biggest Loser yang beratnya menjangkau 172kg. Mereka yang berbadan besar di tahap obesiti ini lebih mudah hilang 8kg seminggu kerana faktor kehilangan berat air pada minggu pertama. Ini memang 'general rule' dimana, lebih banyak berat badan yang perlu diturunkan, lebih mudah untuk hilang berat.

 .

BERAPA BOTOL AGAK-AGAK SAYA KENA BELI UNTUK KEMBALI KE BERAT BADAN SIHAT?

Ini lagi satu soalan yang payah nak jawab.

Walaupun GC Plus bantu untuk capai berat ideal, tapi perasan tak tak semua orang turun amaun berat yang sama sebulan. Ada yang turun 1kg, ada yang 5kg, ada yang 10kg. Salah satu faktornya kita dah bincangkan di point atas tadi.

Faktor seterusnya adalah gaya hidup.

Kalau The Biggest Loser tu lain. Memang mereka ada sepanjang hari untuk dedikasikan diri kepada pelbagai aktiviti yang boleh bantu ke arah penurunan berat badan. But kita-kita yang di luar program itu ada banyak lagi benda nak buat. 

Ada yang kerjanya sepanjang hari depan PC.

Ada yang kerjanya berjalan ke sana-sini naik tangga turun tangga jumpa customer.

Ada yang kerjanya di site, kerja berat.

Aktiviti kita tak sama. Dan aktiviti ini mempengaruhi cepat atau lambat penurunan berat badan. 

 .

Tapi, kami nak tanya. Kenapa you all nak turunkan berat badan yang banyak dengan cepat? Ada yang tanya "Sempat tak saya turunkan 15kg dalam masa 2 bulan?"

Amboiiii. Nak kawen ke apa ni?

Pernah tak terfikir apa yang akan terjadi selepas berat badan you all turun dengan banyak secara mendadak?

Kami sokong sesiapa saja yang letakkan sasaran dan matlamat untuk capai berat badan ideal dalam sekian-sekian masa, tapi kami pelik kenapa letakkan sasaran dalam masa yang singkat?

Berikan masa untuk badan anda berubah. Letakkan matlamat itu perlu, tapi biar ia berlaku dengan santai dan tenang. Berikan masa untuk badan pulih dan bertindakbalas dengan perubahan yang berlaku apabila ambil GC Plus.

Sebab, lebih cepat berat badan you all turun, lebih cepat berat tu datang balik. Haaa, takut tak?

Kehilangan 4kg seminggu selalunya, hujung bulan nanti 4kg ni datang balik kat you all. Tapi, hilang 4kg sebulan selalunya ia kekal hilang.

Percayalah! 

Diana Ishak
Read more

Berat bertambah bila bersenam

 

 .

Hari-hari bersenam macam nak rak! 

Dengan jogging-nya, dengan sit-upsnya, dengan lompat kataknya.....tapi bila timbang badan, berat bertambah!

Kenapa?

Ok, pertama sekali perlu diingat bahawa situasi ni tak berlaku pada semua orang, jadi jangan jadikannya alasan untuk takut bersenam. Walaubagaimanapun, sekiranya ini berlaku pada anda, lebih-lebih lagi jika anda berdiet, kemungkinan besar itu bukan pertambahan lemak tapi berat air yang disebabkan oleh keradangan. Ini kerana bersenam mengakibatkan koyakan kecil pada gentian otot (microtrauma). Sebab itulah selepas bersenam kita mudah rasa sakit-sakit badan.

Dalam masa yang sama badan akan 'berusaha' untuk menyembuhkan koyakan kecil ni.

Cara penyembuhan koyakan kecil gentian otot ini adalah badan akan menghasilkan bahan perantara (cecair) yang akan bergerak ke kawasan koyakan dengan membawa bersama sel darah putih. Pergerakan ini akan membuka saluran darah dan sel darah putih akan menyingkirkan toksin dan serpihan koyakan tadi. Aktiviti yang berlaku di kawasan koyakan ini akhirnya menyebabkan keradangan dan membengkak. Cecair yang diperlukan untuk melawan keradangan tadi sudah tentunya akan memberi sedikit pertambahan pada berat badan. Dan ianya bersifat sementara. 

Dan sudah tentu, mengambil makanan yang sihat (bukan sekat makan terus) dan berehat dengan cukup amat membantu badan (koyakan kecil pada gentian otot) pulih dengan cepat TETAPI kunci utama adalah be consistent. Badan sedang menyesuaikan diri dengan perubahan apatah lagi bila anda sedang berdiet. Berikan masa kepada diri sendiri.

Senaman yang berlebihan juga menyebabkan badan membebaskan hormon kortisol yang menggalakkan pengumpulan lemak lebih-lebih lagi di sekitar abdomen.

Satu lagi sebab kenapa berat badan bertambah apabila bersenam dan berdiet adalah kerana badan anda lebih cepat menambah otot berbanding membakar lemak. Sekiranya berat anda bertambah 1kg sebulan walaupun anda mengambil pil kurus, itu adalah normal. Ini kerana pil kurus membantu menambahkan metabolisme dalam badan. Peningkatan metabolisme secara tiba-tiba juga akan menyebabkan keradangan yang bersifat sementara.

Sesetengah pengguna GC Plus kurang sabar dan ingin kesan (turun berat badan) itu nampak dengan segera tanpa mengetahui bahawa ada banyak perkara yang perlu dilalui oleh badan dalam proses ini.

GC Plus bukan sahaja membantu anda mendapatkan berat badan ideal, tetapi juga menambah otot (increas lean muscle). Semakin bertambah otot bermakna semakin bertambah metabolisme badan. Semakin bertambah metabolisme badan maka semakin cepat badan mendapat berat badan ideal. Pertambahan otot inilah yang menyebabkan berat badan anda bertambah pada awal pengambilan. Anda akan nampak mungkin peha anda lebih besar sedikit berbanding sebelumnya. Ini adalah kerana pertambahan otot di bawah tisu adipos telah menolak lemak keluar yang mengakibatkan peha nampak lebih besar. Sekali lagi, berikan masa kepada badan anda. Be patient. Apabila lemak tadi dibakar menjadi tenaga, anda akan dapat kaki idaman :)

Antara kesilapan mereka yang bersenam atau yang mengambil GreenAard adalah terlalu overestimate berapa banyak kalori yang telah diguna oleh badan setiap kali bersenam/mengambil GC Plus sehingga mereka underestimate berapa banyak kalori pula yang ada dalam makanan yang telah diambil. Bila mereka merasakan yang meraka tidak makan nasi, maka mereka berharap akan ada pengurangan berat badan. Dan mereka cenderung untuk mengambil 'light meal' tanpa mengetahui kadangkala 'light meal' itulah yang berkalori tinggi. Tahu tak anda perlukan 2 jam senaman kardio untuk membakar kalori SEBIJI DONUT? Baiklah makan nasi. Satu cawan nasi baru 40g karbohidrat. Badan kita perlukan 130g karbohidrat sehari. Tiga kali makan nasi sehari pun baru 120g. Makan dengan lauk sayur (fiber), ikan (protein) dan ayam panggang (protein). Lebih kenyang!

Sebab itu bila ada pengguna GC Plus yang kata "Kenapa saya semakin berat sedangkan saya ambil GC Plus dan bersenam. Sepatutnya saya semakin kurus".

Sepatutnya begitulah.

Tapi, senaman saja tidak mungkin menyebabkan penurunan berat badan. Anda perlu mengurangkan pengambilan kalori anda secara keseluruhan, yang bermaksud menukar diet anda. Begitu juga dengan mereka yang hanya bergantung kepada GC Plus untuk dapatkan berat ideal (tanpa bersenam). GC Plus hanya bantu meningkatkan metabolisme badan supaya pembakaran lemak berlaku dengan lebih cepat dari biasa. Tapi ia takkan merubah apa-apa sekiranya anda makan tanpa kawalan. Anda perlu tukar diet. Tukar diet bukan bermaksud tahan lapar dan sekat makan, tetapi makan makanan yang sihat. Barulah proses turun berat itu menjadi lebih cepat.

Ada juga yang merasakan apabila sudah bersenam selama 2 jam maka it's ok untuk makan lebih.
Makanan bukanlah sejenis reward ya.
Kerana makanan akan membuatkan badan perlu membakar kalori dengan lebih banyak berbanding kalori yang dibakar ketika bersenam.

Sekiranya anda tak mengamalkan pemakanan yang betul juga boleh menyebabkan pertambahan berat badan. Mereka yang hanya makan sekali sehari selalu beranggapan badan akan lebih cepat kurus. Ini anggapan yang sama sekali salah! Kurang makan secara mendadak atau pemilihan makanan yang salah menyebabkan ketidakseimbangan hormon pada badan yang menyebabkan badan berhenti terus dari membakar lemak. 

Jadi, don't give up!
Berikan masa untuk pertambahan berat badan itu 'mencari jalan keluar'.
Jika tak ada perubahan, step back dan lihat sekiranya ada aspek-aspek lain dalam diri anda yang perlukan penelitian. 

 

Diana Ishak
Read more
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart