Punca kenapa bangun pagi dengan mata bengkak

Terlalu banyak garam

Punca pertama yang menyebabkan mata bengkak pagi adalah terlalu banyak garam. Apabila diet mengandungi terlalu banyak natrium, badan cenderung menyimpan cecair. Apabila terlalu banyak natrium memasuki sel, air akan masuk bersama untuk mencairkannya, dan ini sering menyebabkan sel-sel menjadi kembung dan penuh dengan air berlebihan.

Sekiranya mata yang bengkak adalah hasil daripada water retention dan terlalu banyak garam dalam makanan, mata akan jadi lebih teruk pada waktu pagi. Ini kerana badan tidak minum air semalaman [semasa tidur], jadi badan menjadi sangat kering pada waktu pagi.


Alahan

Sebab lain bangun dengan mata bengkak adalah tabiat tidur kita. Alergi menyebabkan badan menghasilkan histamin, yang boleh menyebabkan keradangan, gatal-gatal dan kemerahan sebagai tindak balas.

Jadi apa kaitannya dengan tidur?

Sekiranya kita bangun dengan mata yang bengkak, mungkin ada alergi terhadap sesuatu di bilik tidur. Sekiranya baru membeli cadar baru, basuh dahulu sebelum digunakan. Semua itu boleh menyebabkan tindak balas histamin dan menyebabkan mata bengkak. Jika suka tidur dengan tingkap terbuka, habuk dan alergen dari luar boleh menjadi penyebabnya! Cuba tidur dengan tingkap tertutup to see if this helps.


Kurang tidur

Sudah tentu, mata bengkak bila bangun tidur mungkin disebabkan oleh kurang tidur. Sekiranya tidak cukup tidur atau tidur tidak berkualiti, badan mengalami water dan blood retention di sekitar mata pada waktu pagi.


Puffy eyes

Mata bengkak [puffy eyes] boleh disebabkan oleh keadaan mata tertentu. Konjungtivitis, misalnya, biasanya disebabkan oleh jangkitan atau memakai kanta lekap. Perkara paling penting ketika menghidapi konjungtivitis adalah menjaga kebersihan mata.


Tidur dengan kanta lekap

Ini adalah BIG NO-NO dalam hal menjaga mata. Tidur dengan kanta lekap boleh mendorong bakteria tumbuh di celah antara kanta dan permukaan mata. Ini boleh menyebabkan pelbagai masalah mata, bukan hanya mata bengkak.

 

Diana Ishak
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart